<
Actualitate

ADHD: cum se manifestă și ce opțiuni de tratament există

ADHD: cum se manifestă și ce opțiuni de tratament există

ADHD: cum se manifestă și ce opțiuni de tratament există

 

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție sau ADHD este o tulburare de neurodezvoltare frecvent diagnosticată în copilărie, dar ale cărei simptome pot continua să se manifeste și la vârsta adultă. Dacă nu este tratată corespunzător, poate avea un puternic impact negativ asupra multor aspecte ale vieții persoanei afectate.[1] Tocmai de aceea este important să se intervină cât mai devreme. Care sunt simptomele acestei tulburări, precum și ce opțiuni de tratament există vei afla din rândurile de mai jos.

Cum se manifestă ADHD

Deficitul de atenție, hiperactivitatea și impulsivitatea pot fi considerate principalele semne ale ADHD. Cum anume se manifestă semnele acestei tulburări poate varia însă de la o persoană la alta sau se poate modifica în timp. De exemplu, unui copil sau adolescent cu deficit de atenție îi este greu să fie atent pentru perioade mai lungi de timp și este ușor de distras, ceea ce adesea îl împiedică să se concentreze asupra unei sarcini sau să o ducă la bun sfârșit. De asemenea, va face multe greșeli din neatenție, va uita sau va pierde lucruri frecvent, va trece constant de la o sarcină la alta și îi va dificil să se organizeze.

Hiperactivitatea și impulsivitatea la copii și adolescenți se manifestă prin:

  • neputința de a sta nemișcat;
  • stare constantă de agitație;
  • lipsa capacității de a se concentra asupra unei sarcini;
  • mișcarea și vorbirea excesivă;
  • tendința de a acționa fără a gândi, de a nu-și aștepta rândul sau de a întrerupe conversațiile;
  • lipsa simțului pericolului.

În cazul adulților, simptomele ADHD sunt mai dificil de definit, dar pot include:

  • nepăsarea sau lipsa de atenție la detalii;
  • lipsa abilităților de organizare;
  • incapacitatea de a se concentra sau de a-și stabili priorități;
  • uitarea;
  • tendința de a începe sarcini noi înainte de a le finaliza pe cele vechi;
  • neliniștea și nervozitatea;
  • lipsa răbdării;
  • schimbările de dispoziție și iritabilitatea;
  • asumarea de riscuri, adesea fără a ține cont de siguranța sa sau a persoanelor din jur.

Pentru a se putea pune diagnosticul de ADHD, un copil ar trebui să prezinte 6 sau mai multe dintre simptomele specifice deficitului de atenție ori 6 sau mai multe simptome asociate cu hiperactivitatea și impulsivitatea pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, în medii diferite. Se ține cont, de asemenea, și dacă aceste simptome au apărut sau nu înaintea vârstei de 12 ani, dar și dacă ele afectează sau nu calitatea vieții sale.

În cazul adulților, diagnosticul este mai dificil de stabilit. Două criterii importante sunt momentul apariției simptomelor (dacă sunt sau nu prezente din copilărie) și modul în care acestea îi afectează viața personală și profesională.[2]

Tratamentul pentru ADHD

În general, tratamentul ADHD presupune administrarea anumitor medicamente, terapia comportamentală sau o combinație a acestora. Scopul nu este de a vindeca ADHD, pentru că nu este o tulburare care se poate vindeca, ci de a ameliora simptomele și de a învăța persoana afectată și pe cele din grupul său de suport (părinții, prietenii etc.) să le gestioneze astfel încât acestea să nu îi mai afecteze viața de zi cu zi, să nu îi mai provoace probleme la școală, de exemplu, sau, după caz, la locul de muncă.[1][2]

Viața  cu ADHD poate fi dificilă, simptomele acestei tulburări transformând adesea activitățile de zi cu zi, chiar și pe cele de rutină, într-o provocare. Semnele de alarmă pot fi încadrate în trei categorii: deficit de atenție, hiperactivitate și impulsivitate. Cunoașterea modului în care se pot manifesta ele, atât la copii, cât și la adulți, poate contribui la diagnosticarea precoce a acestei afecțiuni, ceea ce înseamnă că se poate interveni din timp pentru tratarea sa. Tratamentul medicamentos și terapia pot ajuta la gestionarea eficientă a simptomelor și la asigurarea unei calități cât mai bune a vieții. În concluzie, dacă tu sau copilul tău prezentați simptome specifice ADHD, cere ajutorul unui specialist.

Bibliografie:

  1. „What Is ADHD?”, Centers for Disease Control and Prevention, 26 Jan. 2021, www.cdc.gov/ncbddd/adhd/facts.html. Accessed 7 Mar. 2023.
  2. „Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/. Accessed 7 Mar. 2023.

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS