Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), reprezintă un obiectiv major al politicii externe românești, în prezent țara noastră fiind în stadiul de îndeplinire a șase din cele opt standarde esențiale în vederea accederii finale la acest organism deosebit de important.
OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al doilea Război Mondial.
Discuțiile privind intrarea României în OCDE au fost demarate în urma deciziei Consiliului OCDE din 25 ianuarie 2022, Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, exprimându-și disponibilitatea de a susține aceste eforturi, prin implicarea în activitatea structurilor de lucru relevante ale Organizației. În acest sens, a fost înființat Comitetul interministerial pentru coordonarea relațiilor României cu OCDE, cu rolul de a elabora strategia de promovare a candidaturii României. În vederea realizării acestui deziderat, a fost definitivat calendarul de acțiuni, evenimente și buget, precum și procesul de coordonare a demersurilor instituțiilor implicate.