Cu ocazia Centenarului Câmpia Turzii redăm un fragment din începuturile asistenței și a serviciilor medicale la Ghiriș, (fragment 1).
Desigur, o formă incipientă de îngrijire a sănătății populației în cele două așezări din trecut, Ghiriș și Sâncrai, în vremurile mai îndepărtate, a fost asigurată empiric, în răstimpul a sute de ani, de către localnici: babe doftoroaie, moașe și chiar bărbieri nu întotdeauna pricepuți.
După cum se știe, începând cu secolul al XVIII lea, documentele atestă existența unui medic al comitatului, care se ocupă cu asistența sanitară a populației.
Printre primele informații documentare din surse locale privitoare la asistența medicală științifică, de teren sau ambulatorie sunt cele aflate în însemnările păstrate pe filele Matricolelor de stare civilă ale Parohiilor Greco catolice, cea din Ghiriș consemnând vaccinarea (antivariolică) a copiilor la anii 1831, iar cea din Sâncrai la anul 1832. La Ghiriș exista în anii 1913 și 1917 o moașă comunală, care era salarizată de comună.
Prima unitate medico-sanitară a fost întemeiată localitatea Ghiriș în anul 1893 și anume un dispensar, ce dispunea de un medic asistat de un sanitar. Funcționa pe lângă stația de cale ferată și deservea bolnavii din rândul salariaților acesteia.
Întâiul medic titrat la Ghiriș – a fost dr Szylagy Janos, și a exercitat funcția în acest dispensar al Stației de cale ferată și avea grijă de angajații acesteia. Din 1906 i-a succedat la acest dispensar până în 1919 doctorul Feder Vilmoș. Aproape concomitent cu dispensarul de la gară, s-a format o a doua unitate medico-sanitară în Ghirișul de la sfârșitul secolului trecut: Circumscripția rurală sanitară, deservită de un medic – respectiv de doctorul Szatmari Zoltan, până la 1906, iar de atunci și până în 1933 de către d-rul Feder Vilmos, amintim mai sus, ce funcționa ca medic la ambele unități, și în a cărui casă (demolată în 1978 situată pe locul unde în prezent se află Policlinica orașului) a fost mutat sediul Circumscripției rurale. Această Circumscripție deservea nu numai Ghirișul ci și satele din cuprinsul zonei geografice înconjurătoare: Sâncraiul, Poiana, Călărași, Luna, Luncani și Viișoara. Aceste prime unități sanitare din Ghiriș fac parte deci din începuturile rețelei sanitar-științifice și organizate de către stat, aparținând localității de azi Câmpia Turzii. (sursă: Câmpia Turzii – isorie, cultură, civilizație de Mircea Nicolae Nemeș).
