<
Actualitate

Activitatea Centrului Clement, tot mai intensă

O nouă excursie organizată de Centrul de Zi „Clement” în Bistrița Năsăud. Sebastian Anca, coordonatorul Centrului spune că a organizat acesta excursie pentru ca beneficiarii Centrului de Zi să aibă parte de o zi specială în care să uite de dificultățile zilnice. Pe lângă alte obiective turistice, aceștia au vizitat Casa Memorială „George Coșbuc” și Muzeul „Liviu Rebreanu” Joi, 11 iulie 2019, angajații și beneficiarii Centrului de Zi „Clement” au avut parte de o excursie la Muzeul memorial „George Coșbuc” și Muzeul memorial „Liviu Rebreanu”.

În prima parte a zilei am poposit la Muzeul memorial „George Coșbuc”, unde angajații și beneficiarii centrului au făcut un tur al casei în care a copilărit marele poet și au primit informații despre casa și viața poetului. „ Casa a fost construită în preajma anilor 1840, de către tatăl poetului care a fost preot greco – catolic pe nume Sebastian Coșbuc.

Cele două camere din față au devenit muzeu în anul 1922 pe 14 mai, restul casei a fost locuită de către Aurel, fratele mai mic al poetului până în anul 1952. Tot în acest an 1952, statul român a preluat întreaga casă despăgubindul pe fratele cel mai mic Aurel. Renovarea și reabilitarea casei a durat doi ani, iar la data de 4 iulie 1954 întreaga casă devine muzeu. Casa natală a lui George Coșbuc a fost primul muzeu memorial din Ardeal” a menționat domnul Someșan Dorel, educator muzeal.

După vizitarea locului natal al marelui poet George Coșbuc, excursioniștii s-au îndreptat spre meleagurile scriitorului Liviu Rebreanu, unde au fost întâmpinați de către Ilovan Valer, custode al muzeului care a prezentat viața și operele scriitorului Liviu Rebreanu. Tot aici custodele muzeului, a dezvăluit legătura dintre scriitorul Liviu Rebreanu și George Coșbuc „Știți care a fost legătura dintre poet și scriitor? Vă spun eu….tatăl lui Liviu a fost coleg de liceu cu George Coșbuc.” Beneficiarii centrului au fost impresionați de informațiile primite și locurile pe care le-au vizitat. „ A fost o zi minunată. Nu știu cu ce să încep, cu piesajul mirific care m-a fascinat sau cu oamenii minunați care ne-au întâmpinat la cele două muzee. În câteva minute ne-au purtat cu imaginația prin opera celor doi scriitori, de la muncile câmpului până la obiceiurile satului, de la Nunta Zamfirei la mama bătrână care toarce lângă foc. Am văzut simplitatea și bunul gust al țăranului român atât în amenajarea locuinței cât și în straile deosebite, cel care nu a uitat că pe un brâu s-au pe marginea unui ștergar pus la icoane, se punea tricolorul românesc. A fost o zi deosebită.

Mulțumiri celor care au grijă nu doar de trupul ci și de sufletul nostru” a relatat doamna Munteanu Maria beneficiară a centrului de zi „Clement” ,,Am organizat această excursie pentru ca beneficiarii centrului de zi să aibă parte de o zi specială în care să uite de dificultățile zilnice. Consider că împlinirea nevoilor sufletești este la fel de importantă ca nevoia de sănatate trupească. Locațiile alese pentru această excursie (Casa Memorială „George Coșbuc” și Muzeul „Liviu Rebreanu”) au reafirmat valorile și identitatea românească în sufletul tuturor participanților în excursie, a reliefat Sebastian Anca Moldvai, șeful Centrului de Zi „Clement”. Agafia Ramona Roșu

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS