Elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul“ Turda derulează în această perioadă proiectul „Activi pentru viitor ”, finanțat de Consiliul Județean Cluj și Asociația Părinților din școală. Acest proiect cuprinde mai multe activități care au ca scop educarea elevilor pentru cetățenie democratică. Una dintre activități s-a desfășurat în cadrul Zilelor Colegiului și a avut loc în Sala Mare a Primăriei Turda, în data de 30 mai. Activitatea intitulată „Mecanisme decizionale la nivel local” s-a bucurat de sprijinul Departamentului Juridic din Primărie, reprezentat de doamna Mărginean Elena, secretar general al Primăriei, de domnul Vana Adrian, consilier juridic, precum și de sprijinul Consiliului Local, reprezentat de doamna consilier Orbean Ioana, membră și în Consiliul de administrație al liceului. Din partea Colegiului Național „Mihai Viteazul” au participat 20 de elevi, coordonați de profesoarele Savu Marinela și Topârceanu Lucia.
Scopul întâlnirii a fost de a-i determina pe elevi să înțeleagă demersul de adoptare a hotărârilor la nivel local, modul în care se redactează proiectele de hotărâri, etapele parcurse de la inițiativă la adoptarea unei decizii, precum și rolul cetățeanului în inițierea unor proiecte de interes local. Elevii au avut ocazia să primească informații despre structura și atribuțiile Consiliului Local, despre rolul acestuia, ca for legislativ la nivelul municipiului.
În cadrul acestei activități, elevii au prezentat două inițiative pentru tinerii din municipiul Turda. O primă inițiativă s-a referit la organizarea unui Centru multicultural în fosta clădire a cinematografului de pe strada Tineretului, care să păstreze profilul unui cinematograf, dar care, în același timp, să ofere spații de desfășurare a unor activități culturale de către elevii și tinerii din orașul nostru, mai ales că în zonă se află trei școli gimnaziale care ar putea valorifica această oportunitate. O altă propunere a elevilor implicați în proiect vizează organizarea unei Tabere de vară pentru elevii defavorizați din municipiul Turda, dar și pentru elevii ai căror părinți sunt ocupați cu serviciul pe timpul verii și care doresc să ofere copiilor alternative pentru petrecerea timpului liber.
Prezentarea acestor inițiative a fost urmată de dezbateri, de formularea unor argumente pro și contra. Reprezentanții Primăriei au apreciat seriozitatea, implicarea și modul în care elevii Colegiului au formulat și au dezbătut aceste proiecte. Cu sprijinul Consiliului Local, elevii participanți la proiect speră ca aceste inițiative să se transforme în proiecte de hotărâre, care să fie chiar adoptate și implementate în orașul nostru.
În continuarea acestui exercițiu democratic, profesorii coordonatori și cei 20 de elevi implicați în proiect pregătesc o inițiativă legislativă pe care o vor depune la Parlamentul României, în cadrul unei vizite organizate la București în perioada 13-17 iunie, cu sprijinul doamnei deputat Cristina Burciu.