În perioada 20-22 iulie 2020 ITM Cluj a desfăşurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor.
Motivarea campaniei
În conformitate cu Programul cadru al Inspecției Muncii, în anul 2020 se desfășoară “Campania națională privind obligațiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile.”
Numărul de accidente de muncă înregistratîn acest domeniu de activitate, precum și gravitatea acestora, au fost determinante pentru ca Inspecția Muncii să considere că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează, în șantierele temporare și mobile, măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă.
Având în vedere că,odată cu instituirea stării de alertă s-au reluat activitățile în aceste șantieretemporare și mobile de construcții, se consideră oportună continuarea campaniei de verificare a condițiilor de securitate și sănătate în muncă.
Principalele obiective
Obiective generale:
• Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de către angajatorii din domeniul construcţiilor.
Obiective specifice:
• luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID-19.
Mijloace de atingere a obiectivelor:
• vizite de control în șantiere temporare și mobile;
• promovarea acțiunilor în mass-media locală;
Rezultatele campaniei
Cu ocaziaacesteicampanii ITM Cluj a efectuatcontroale la un număr de81angajatori din judeţulCluj. Au fostaplicateamenziîncuantum total de 621500 lei la un numărde 31angajatori.
Neconformitățipentru care angajatorii au fostamendațiîndomeniulrelațiilor de muncă:
– muncanedeclarată – la un număr de 16 angajatori au fostdepistate 28persoane care prestauactivitatefărăformelegale de angajare, prinurmare s-au aplicatamenziînvaloaretotală de 560.000 lei;
Neconformitățipentru care angajatorii au fostamendațiîndomeniulsecuritățiișisănătățiiînmuncă
în domeniul construcțiilor:
– lipsamăsurilor de protecțiecolectivăpentruprevenireacăderilor de la înălțimesaupringoluritehnologice( lipsă balustrade de protecțiesau balustrade incomplete, lipsaplaselor de protecție)
– neutilizarea de echipamenteindividuale de protecție;
– neverificareainițială a schelelor, înainte de dareaînfolosință;
– neîntocmireadocumentelor de coordonarespecificeșantierului;
– instruireincompletăînceeacepriveștesecuritateașisănătateaînmunca.
Au fostcontrolaţi 37 de angajatori, aplicate un număr de 15 amenziîncuantum de 61500 lei şi 32 de avertismente.
Prinintermediulverificărilorefectuate decătre ITM Clujînaceastăperioadă, inspectorii de muncă au avutînvedereșiinformareaangajatorilorșiangajaților la riscurile la care suntexpușilucrătoriiatuncicând nu se acordăatențiacuvenitărespectăriinormelor de securitateșisănătateînmuncăși nu suntluatemăsurile de prevenire a răspândiriinoului coronavirus (SARS- CoV 2).
S-aaplicat o sancţiunecontravenţională de 1000 lei pentru nerespectarea distanţei între lucrătorii care se aflau în pauză de masă.
Din punct de vedere al respectăriicerințelor de protecțiesanitară, menționăm faptul că angajatorii respectă de regulă prevederile din legislația învigoare. Astfel, sunt respectate condițiile de distanțare, sunt asigurate echipamente de protecție corespunzătoare și sunt marcate căile de acces, astfel încât să se elimine pericolul contaminării.