Consumul de droguri are o serie de efecte negative grave asupra organismului și creierului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, în funcție de substanța utilizată.
Mai jos veți găsi o listă cu câteva din riscurile potențiale ale consumului diferitelor tipuri de droguri:
Dependența fizică și psihică
Pierderi de memorie și distrugerea celulelor nervoase
Boli cardiovasculare/ sincopa
SIDA și hepatita
Probleme de sănătate mintală
Insomnii
Pierderi excesive în greutate
Pe termen scurt, consumul abuziv al anumitor droguri prezinta simptome puternice, conducand la depresii, anxietate și paranoia.
Schimbări ce trebuie observate
Membrii familiei sau prietenii pot observa următoarele modificări în înfatișarea si comportamentul unei persoane dependente de droguri:
Ați observat schimbări recente în comportament sau personalitate? Sunt retrași, se enervează usor, sunt neliniștiți, apatici?
Exista schimbări ale obiceiurilor alimentare?
Isi neglijează igiena, aspectul fizic?
Si-au pierdut interesul pentru activități de care obișnuiau sa se bucure?
Si-au schimbat cercul de prieteni?
Au probleme financiare?
Au probleme cu legea?
Recuperarea în urma dependenței de droguri
Multe dintre persoanele cu dependente de droguri au nevoie de tratament într-un centru rezidențial, unde pot beneficia de ingrijiri medicale 24/7, dezintoxicare supravegheată si o rutină zilnica de ședințe de consiliere individuală si terapie de grup. In Europa in general, dar mai ales in Romania, numarul de clinici rezidentiale de reabilitare este foarte scăzut.
Persoanelor cu dependente si familiei acestora din tarile Europei de Vest le recomandăm sa se consulte cu medicul de familie si/sau sa ia legatura cu grupul local de Narcotici Anonimi, o comunitate self-help prezentă în întreaga lume si formată din persoane cu dependente anterioare care pot oferi sfaturi si sprijin imediat.