<
Actualitate

A plecat din Câmpia Turzii și a ajuns unul dintre cei mai apreciați bucătari în restaurantele din Cluj. Un interviu interesant cu Ursan Cătălin(video)

Interviu cu Ursan Cătălin

Pentru că Ziarul 21 este cu şi despre oameni, vi-l prezentăm pe Ursan Cătălin din Câmpia Turzii, un tânăr bucătar care a ajuns pe cele mai înalte culmi ale gastronomiei şi nu se va opri aici. Pasiunea lui pentru gastronomie a fost pentru el mai mult o necesitate, acesta a început de mic să gătească dorind astfel să își ajute părinții care lucrau şi nu mai aveau timp.

Cătălin a făcut un curs de bucătar la 16 ani, în timp ce era încă la liceu, iar când avea cursurile de bucătar se învoia de la şcoală pentru a participa la cursurile care el spera să-l ajute săși îndeplinească visul. După absolvirea cursului de bucătar a lucrat în Cluj și în Germania.

În Cluj a început la Bricks, la 19 ani după primul post de bucătar, unde a fost ajutor de bucătar, unde a lucrat aproape 2 ani, mai apoi a plecat în Germania în căutare de bani, unde a stat câteva luni, după care s-a întors acasă.

Cătălin a stat cam o săptămână fără serviciu, iar mai apoi s-a angajat la Mura, unde a stat cam o lună, după Mura, a fost la un restaurant din Platinia, acolo a lucrat 7 luni, s-a întors din nou la Bricks unde era mai mult de lucru.

Cătălin își dorea să diversifice puțin joburile, s-a gândit ca ar fi bine să lucreze un sezon la evenimente, la nunți, astfel a lucrat  la Sun Garden din Baciu, iar acum este la Grand Hotel Italia.

Lui Cătălin îi place să gătească orice, mai ales când este la muncă pentru că a gătii pentru altcineva este întotdeauna o provocare nouă, cel mai bine Cătălin crede că se pricepe la paste. A lucrat pe toate posturile, la paste, la carne, la salate, la deserturi, dar cel mai mult îi place si crede că se pricepe la paste.

Majoriatea oamenilor l-au încurajat să se facă bucătar pentru că este un serviciu stabil, lucrează cu mâncare, doar timp pentru a şi mânca nu prea este în bucătărie. Cătălin a gătit cel mai mult în Germania, unde a lucrat la un restaurant ”a la carte” restaurantul avea 400 de locuri plus o grădină de 150 de locuri, erau undeva la 1500 de bonuri pe zi, undeva la 4000-5000 de oameni pe zi, era un ”dezastru organizat” cum îi place să spună. În bucătărie este greu, stresant, obositor dar ai parte de adrenalină.

În bucătărie depinde de chef, poate să fie militărie sau să ai parte de un chef care să te ajute, să îți poată da un sfat, să ştie cum să lucreze cu oamenii, pentru că până la urmă în bucătărie stai mai mult timp ca acasă și vrei nu vrei acolo îți este a doua familie.

Cătălin a avut şi cursanți care îi erau dați în grijă, le dădea de lucru şi mai ales răspundea de ce făceau. Din bucătărie se poate trăi, este un venit bun dar trebuie să şi munceşti, poți să lucrezi în bucătărie la un restaurant nu foarte cunoscut care nu prea are clienți atunci nu poți cere un salariu mare, dar într-un restaurant unde câștigurile restaurantului sunt pe măsură atunci automat poți cere un salariu mai mare.

Despre bucătari

Majoritatea celor din domeniu lucrează în mai multe părți, adică au un serviciu şi merg extra la evenimente şi alte locuri unde este nevoie. Şcoliile de bucătărie te învată teorie, dar practica tot în bucătărie o faci, atât că îți dau o diplomă şi eşti mai avansat, dar până la urmă în bucătărie ai nevoie de experiență nu doar cunoştiințe, iar experiența o dobândeşti prin muncă, meseria se fură, nu se învață, ca în orice alt domeniu.

În bucătăriile din România nu este suficient personal cel puțin pe unde a lucrat Cătălin, aici unde este acum este personal suficient pentru că proprietarii hotelului nu sunt din România, şi toate condițiile, programul, modul de lucru, tot este adus din afară.

Despre rețete

În opinia lui Cătălin, o pastă clasică cu care are toată lumea probleme sunt pastele carbonara, ”la noi în țară, lumea o face cu smântână care nu este ok, acestea se fac cu pancetta sau guanciale, parmesan, gălbenuş de ou sau ou întreg iar la sfârşit piper”, a  declarat Cătălin în cadrul interviului.

Sfaturi:

Dacă vrei să îți începi viața în bucătărie trebuie să şti la ce riscuri te expui, arsuri tăieturi, dureri de spate, de picioare, de mâini, stres maxim, dar în general este frumos dacă îți place să faci asta, dar totuşi Cătălin ne îndeamnă ”încercați dacă vă place să gătiți”.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS