<
Actualitate

A luptat în Afganistan şi a murit electrocutat, pe un tanc, în gara din Alba Iulia. Trei suspecţi, în vizorul Parchetului

După mai bine de trei ani de la decesul unui militar în Gara din Alba Iulia, anchetatorii au identificat trei suspecţi care ar fi avut un rol în tragedia din 23 noiembrie 2018.
La sfârşitul anului 2020, dosarul a fost declinat de Parchetul Militar Cluj către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Procurorii din Alba Iulia au considerat că este un conflict de competenţă şi au cerut declinarea dosarului către Parchetul Militar, solicitând, în acelaşi timp, o decizie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a stabilit definitiv că Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba este competent să cerceteze moartea militarului.

Procurorii din Alba Iulia au reluat ancheta, au audiat mai multe persoane, printre care militari şi angajaţi ai companiei de stat care administrează linia de cale ferată pe care erau staţionate vagoanele cu tancuri.

Potrivit procurorilor, în dosar există trei suspecţi: un civil şi doi militari. Pe lângă ucidere din culpă, surse judiciare citate de alba24.ro susţin că se fac cercetări şi pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Plutonierul Alexandru Orosz (33 de ani) a murit electrocutat după ce a atins cu o antenă liniile de înaltă tensiune din gară. Militarul se afla pe un tanc adus la Alba Iulia de la Turda pentru marea paradă militară din 1 Decembrie 2018. Militarii ar fi ştiut că linia de înaltă tensiune este deconectată de la energia electrică, lucru absolut normal să se întâmple având în vedere distanţa mică dintre tancurile aflate pe vagoane şi linia electrică.

Patru sisteme de apărare antiaeriană GEPARD au ajuns în 23 noiembrie 2018, în Gara din Alba Iulia, împreună cu personalul militar aferent. Pentru ca tancurile să poată fi descărcate de pe platforme era evident că militarii trebuiau să urce în ele. Distanţa până la linia de înaltă tensiune era foarte mică, de circa 1 metru şi jumătate, motiv pentru care era obligatorie întreruperea furnizării energiei electrice pe linia respectivă.

Imediat ce au ajuns la Alba Iulia, militarii ar fi solicitat reprezentanţilor gării să oprească alimentarea cu energie electrică pe această linie, pentru a putea descărca tancurile. Ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional care gestionează aceste situaţii, care a transmis că cererea a fost aprobată şi pusă în aplicare. Întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc, însă, în realitate.

Plutonierul Alexandru Orosz s-a urcat pe tanc şi a manevrat o antenă, care, la un moment, dat a atins liniile de înaltă tensiune ale CFR. Bărbatul a decedat aproape instantaneu când s-a electrocutat la 27.000 de volţi. Plutonierul Alexandru Orosz avea 33 ani, din care 11 ani ca militar în Armata României. Era tatăl unei fetiţe de 5 ani. Militar veteran, Alexandru a executat o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan în 2012 alături de militarii Batalionului 300 Infanterie din Galaţi.

Sursa: Adevarul.ro

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS