A fost fixat primul termen al procesului în care se cere anularea tarifelor majorate la parcările din Turda
Tribunalul Cluj a stabilit primul termen de judecată pentru procesul prin care judecătorii sunt chemați să anuleze tarifele la parcările la reședință din Turda, majorate în anul 2023.
Primul termen de judecată este stabilit pentru data de 31 octombrie 2023, ora 9.40 iar Dosarul cu numărul 2554/117/2023 este atribuit Completului 8 de Contencios Administrativ al Tribunalului Cluj. Anularea hotărârii Consiliului Local Turda este o procedură specială care poate fi cerută doar în instanțele s de contencios administrativ, care sunt împuternicite de lege să cerceteze abuzurile autorităților publice locale. Dosarul a fost înregistrat în 16 mai 2023 iar acordarea unui prim termen a durat trei luni și jumătate.
Uniunea Salvați România, consilierii locali Gabriela Blăniță (USR), Andrei Suciu (USR), Adrian Teban (USR), Adrian Nap (PMP), Kolozsi Attila (PMP) au chemat în judecată Municipiul Turda și Consiliul Local al Municipiului Turda pentru a anula Hotărârea Consiliului Local Turda prin care s-au majorat tarifele la parcare pentru anul 2023. Este pentru prima dată în istoria administrației publice locale din Turda când consilieri locali din partide diferite de opoziție se coalizează pentru a contesta în instanță un act administrativ emis e partidele politice ce administreză orașul. Dacă procesul va fi câștigat, autoritățile vor fi nevoite să returneze banii încasați în plus pentru parcările de reședință.
Consilierii locali contestatari consideră că majorarea tarifelor, propusă de primarul Cristian Matei în toamna anului trecut și votată de majoritatea PNL-UDMR în Consiliul Local, au fost adoptate printr-o procedură nelegală.
În conformitate cu art. 39 din Ordonanța de Urgență 71/2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local pentru aprobarea tarifelor de parcare trebuia să existe o metodologie de fundamentare a nivelului prețurilor și tarifelor ce trebuia anterior adoptată printr-o hotărâre distinctă a Consiliului Local.
Consilierii locali care contestă majorarea de tarife susțin că majorarea de prețuri nu este nici legală și nici justificată și citează printre altele exemplele municipiilor Câmpia Turzii și Cluj unde prețul la parcări este mult mai mic. Este de așteptat ca procesul să dureze până cel mult în toamna anului 2024 dar impactul social, politic și administrativ al câștigării procesului va fi unul mare pentru oraș. Practic, dacă se câștigă acest proces, autoritatea publică locală primește un semnal serios că nu poate adopta acte normative fără a respecta normele legale. Dacă partidele de opoziție care au inițiat litgiul vor pierde procesul pot fi taxate drept populiste.