Consilierii locali ai municipiului Câmpia Turzii au aprobat documentația de avizare a lucrărilor de investiții D.A.L.I., implicit a devizului general și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii “Modernizare iluminat public stradal din Cartierul Insulă și Sâncrai”.
Necesitatea modernizării şi eficientizării iluminatului public rezultă din măsurile de politică naţională în domeniul eficienţei energetice care trebuie să se aplice pe întreg lanţul energetic: resurse primare, producere, distributie, furnizare, transport și consum final.
Administratia locală a Municipiului Campia Turzii are ca prioritate îmbunătăţirea infrastructurii iluminatului public în municipiu, în conformitate cu cerintele legislatiei naționale privind eficiența energetică, respectiv Strategia de dezvoltare a Serviciului de Iluminat Public U.A.T. Câmpia-Turzii pentru perioada 2021-2025.
Prin implementarea proiectului se doreşte eficientizarea şi modernizarea iluminatului public în zona Cartier Insulă și Cartier Sâncrai.
Obiectivele preconizate a fi atinse prin lucrările de modernizare iluminat public pot fi privite din mai multe puncte de vedere:
– Arhitectural: montarea de aparate de iluminat cu LED duce la asigurarea unui ambient luminos plăcut şi atrăgător, în funcţie de specificul arealului ce trebuie iluminat, acesta fiind calibrat pentru necesităţile omului şi activităţilor sale.
– Siguranţă şi sănătate: investiţia reduce riscul accidentelor pe timp de noapte,
numărul agresiunilor contra persoanelor şi bunurilor, îmbunătăţeşte climatul social şi creşte siguranţa activităţii pe timp de noapte.
– Economic: randamentul sistemelor de iluminat cu LED este superior lămpilor cu
incandescenţă, respectiv lămpilor cu descărcare în gaz, ceea ce duce la o economie de energie electrică, reducând factura de energie electrică. În plus scad costurile cu lucrările de întreţinere şi mentenanţă.
– Social: îmbunătăţirea siguranţei şi confortul cetăţenilor,
– Al mediului: implementarea soluţiilor cu LED pentru iluminat conduce la reducerea
poluării , reducerea deşeurilor, reducerea consumurilor energetice.
Valoarea totală a investiţiei este din 2.307.678,19 lei din care: construcţii montaj (C+M) – 104.172,60 lei (Valorile conţin TVA).
Durata de realizare a investitie a fost preconizata pentru a se realiza în 12 luni ,
termen care cuprinde serviciile de proiectare, avizare, procedurile de achiziţie şi serviciile conexe proiectului.