Guvernul României a aprobat contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 305 milioane de euro, în vederea realizării Spitalului Regional de Urgență Cluj.
𝐀𝐥𝐢𝐧 𝐓𝐢𝐬̦𝐞, 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐥𝐮𝐣: „𝑂𝑑𝑎𝑡𝑎 𝑐𝑢 𝑎𝑝𝑟𝑜𝑏𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑎𝑐𝑡 𝑠-𝑎 𝑝𝑎𝑟𝑐𝑢𝑟𝑠 𝑜 𝑒𝑡𝑎𝑝𝑎 𝑒𝑠𝑒𝑛𝑡𝑖𝑎𝑙𝑎 𝑖𝑛 𝑣𝑒𝑑𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑡𝑟𝑢𝑖𝑟𝑖𝑖 𝑙𝑎 𝐶𝑙𝑢𝑗 𝑎 𝑆𝑝𝑖𝑡𝑎𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑅𝑒𝑔𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙, 𝑜𝑏𝑖𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣 𝑑𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡𝑎 𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑒𝑔𝑖𝑐𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑢𝑛𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑛𝑜𝑟𝑑-𝑣𝑒𝑠𝑡 𝑠𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒𝑎𝑔𝑎 𝑡𝑎𝑟𝑎. 𝐼𝑛 𝑐𝑒𝑒𝑎 𝑐𝑒 𝑛𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑒𝑠̦𝑡𝑒, 𝑎𝑚 𝑠𝑢𝑠𝑡𝑖𝑛𝑢𝑡 𝑠𝑖 𝑣𝑜𝑚 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑎 𝑠𝑎 𝑠𝑝𝑟𝑖𝑗𝑖𝑛𝑖𝑚 𝑛𝑒𝑐𝑜𝑛𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑡 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑒𝑚 𝑑𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑜𝑡𝑖 𝑐𝑙𝑢𝑗𝑒𝑛𝑖𝑖.”
Unitatea sanitară cu șapte niveluri – subsol, parter și cinci etaje, va avea 849 de paturi, 19 săli de operație și va dispune de o tehnologie avansată, astfel încât să fie asigurate servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde, precum și un act medical de calitate superioară. Acesta va beneficia de un heliport și va avea 1.396 de locuri de parcare.
Estimarea este că investiția, în valoare de circa 500 milioane euro, va fi realizată într-o perioadă de maxim șapte ani iar implementarea acesteia va fi asigurată prin Ministerul Sănătății.
Reamintim, în acest context, faptul că terenul pe care urmează să fie edificat spitalul a fost preluat de către Consiliul Județean Cluj prin Hotărâre de Guvern în anul 2012, după care forul administrativ județean și-a îndeplinit toate obligațiile asumate pentru viabilizarea acestuia.
În luna noiembrie 2017 Consiliul Județean Cluj a predat acest teren către Ministerul Sănătății cu situația pe deplin clară, pentru a se putea obține de către România, prin intermediul Guvernului, finanțarea europeană necesară. Ulterior, Comisia Europeană a aprobat o investiție în valoare de nu mai puțin de 47 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru construirea și dotarea Spitalului Regional de Urgență de la Cluj.