<
Actualitate

7052 de vizitatori au vizitat expozițiile și evenimentele oferite de muzeul nostru în acest an 

Trei expoziții temporare au fost oferite publicului, pe lângă vizitarea expoziției permanente a muzeului și a expoziției tactile.

Astfel, expoziția „Redutele culturale din Transilvania și Banat” (realizată de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în calitate de partener al Centrului Cultural Reduta Brașov, instituția coordonatoare a proiectului „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat”, aprobat spre finanțare de către Administrația Fondului Cultural Național, având și un alt partener valoros, Teatrul German de Stat din Timișoara) și-a propus, prin analiza informațiilor existente și cu ajutorul fotografiilor de arhivă, să evidențieze rolul extrem de important pe care aceste spații culturale (redutele) l-au avut de-a lungul timpului, modificările aduse arhitecturii acestora datorită diverselor politici urbanistice locale, cele mai importante evenimente care au avut loc în clădirile de tip Reduta, personalitățile marcante ale istoriei moderne și contemporane care au trecut pragul acestor monumente de cultură. Concret, expoziția ilustrează datele cele mai semnificative din istoria fiecărui edificiu cultural prin apelul la surse bibliografice și documentare mai puțin cunoscute. Mai cuprinde, de asemenea, informații și fotografii despre o a patra redută culturală, cea din Sighetu Marmației, care va fi la rândul ei inclusă într-un viitor traseu dedicat acestor clădiri emblematice.

Expoziția „Un univers de basm în miniaturi. Case de păpuși reprezentând interioare din Völgység-Hegyhát (Ungaria)”, organizată în colaborare cu Fundația Casei Tradițiilor Transilvănene a prezentat jucării, case de păpuși în miniatură (interioare reprezentând modul de viață al țăranilor și al micilor meșteșugari). Curatorul expoziției și creatoarea exponatelor este Ament Éva, o artistă din Ungaria care se ocupă de trei decenii de cercetarea decorului pictat tradițional caracteristic diferitelor zone etnografice și de aplicarea acestora pe piese contemporane. Ament Éva confecționează, de douăzeci de ani, și „case de păpuși”, miniaturi la o scară de 1:10, cu interioare țărănești specifice zonelor Baranyai Hegyhát – Tolnai Völgység (Ungaria). Această activitate din urmă, inspirată de anii copilăriei petrecute în satele șvăbești din zona mai sus amintită, a devenit pentru artistă o adevărată pasiune, împărțită și cu vizitatori prin intermediul expozițiilor realizate.

O a treia expoziție vizitată de publicul Nopții Muzeelor a fost cea oferită de artistul clujean Claudiu Presecan, intitulată „Foc de soare”, care cuprinde cel mai recent ciclu de picturi realizat de artist. După ce o parte dintre aceste tablouri au călătorit la Strasbourg, unde au fost expuse pentru publicul francez, ele sunt întregite acum într-o expoziție completă și complexă, care cuprinde inclusiv noutăți expuse în premieră, printre care seria Genezei, o suită de șase tablouri dedicate fiecărei zile a Creației. Fiecare pictură a acestui „Foc de soare” reprezintă o căutare spirituală și personală a luminii necreate, primordiale, a frumuseții naturale întâlnite în munții Transilvaniei, a Paradisului pierdut. Tușele intense și expresive, într-o cromatică explozivă, creează o cale plastică ce caută Lumina. Tablourile vibrează astfel și „trăiesc”, făcând trimitere la opera Marelui Creator. Ceea ce apare ca o viziune prea-plină de culoare și pură exuberanță se relevă iubitorilor de artă și de frumos cu depline sensuri și simboluri în profunzime.

La începutul serii, începând cu ora 19, publicul a fost încântat de două evenimente oferite în Palatul Reduta (sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei).

 

Teatrul German de Stat din Timișoara a susținut, în limba germană (cu subtitrarea în română și engleză) un spectacol intitulat Oameni. De vânzare, de Carmen Lidia Vidu –– Regia: Carmen Lidia Vidu, care îmbină arta teatrală cu filmul și fotografia. Spectacolul ,,Oameni. De vânzare” este un proiect de teatru documentar, care reunește filmul, teatrul și fotografia. În timp ce propaganda oficială avertiza asupra „abisurilor” lumii libere, în spațiul românesc are loc probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea. ,,Oameni. De vânzare” expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane. Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiesc și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii lui. Apariții video: Heinz Günther Hüsch, Stelian Octavian Andronic, Johann Schaas, Germina Nagâț, Mădălin Hodor, Hanni Hüsch, Cornel Hüsch.

Trupa de balet Arabesque a Centrului Cultural Reduta a încântat publicul cu spectacolul de balet „Euphoria” oferit de tinerele balerine. Spectacolul „Euphoria” este o combinație de balet clasic și balet contemporan, în care tinerele balerine, interpretează fragmente din lucrări clasice recunoscute internațional cum sunt Rondo alla turca de W. A. Mozart, Lacul lebedelor de P. I. Tcheaikovsky, Rapsodia Română de George Enescu, Vrăjitorul din Oz sau Opera Lakme de Leo Delibes, precum și un moment coregrafic de dans contemporan pe melodia Wade in the water a celor de la Alvin Ailey American Dance Theater.

Cele două evenimente au fost oferite în cadrul proiectului amintit anterior, Zilele Redutelor Culturale din Transilvania și Banat, un proiect inițiat de Centrul de Cultură Reduta din Brașov, în parteneriat cu Teatrul German de Stat din Timișoara și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, un proiect finanțat de AFCN.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS