Pe 6 iunie 1917 se năștea la Turda Ion Rațiu într-una dintre cele mai vechi familii nobiliare românești de pe teritoriul Transilvaniei.
Ion Raţiu (Turda, 1917- Londra, 2000) a fost un politician român, reprezentant al Partidului Naţional Ţărănesc (devenit ulterior PNŢCD), descendent al unei vechi familii nobiliare din Turda, atestată în Transilvania la începutul sec. al XIV-lea, şi reînnobilată în anul 1625 de către principele Gabriel Bethlen.
„Ȋn decursul timpului s-au scris multe pagini despre personalitatea și biografia acestuia. Viața, familia, faptele, ȋmplinirile și neȋmplinirile sale au fost analizate ȋn amănunțime și din toate punctele de vedere.
Puține fațete ale vieții și familiei sale au scăpat fără a fi analizate, disecate, lăudate, criticate sau exploatate potrivit intereselor de moment.
Ȋn timpul vieții s-a expus cu un curaj cavaleresc tuturor riscurilor. Sunt mai multe momente ȋn istoria postdecembristă ȋn care Ion Rațiu a dat dovadă de mare curaj și demnitate umană.
Vizitele ȋn județele „roșii” ȋn campania prezidențială din anul 1990 și cele două mineriade violente din mai 1990 și septembrie 1991 au fost printre cele mai riscante pentru viața sa.
„După moarte, ȋndrăznesc să spun, că ȋn aceeași măsură atȃt prietenii cȃt și neprietenii i-au cultivat numele, personalitatea, ținuta și principiile de viață.
(…) Apariția lui pe scena politică românească rămâne memorabilă nu doar datorită eforturilor și idealurilor sale democratice, dar și grație originalității și eleganței papionului, nelipsit din ținuta sa, care i-a adus mult respect, devenind un simbol al democrației ȋn Romȃnia.
(…) A rămas ȋn conștiința publică pentru cea mai cutremurătoare, dar și cea mai elegantă definiţie a democraţiei:
<Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!>””, notează The Ratiu Democracy Centre.