32 de participanți Erasmus, într-o singură mobilitate!
În perioada 21-28 mai 2023 s-a derulat la Câmpia Turzii, activitatea de formare C2 din cadrul proiectului Erasmus cu tema Healthier Europeans – a healthier Community 2020-1-PL01-KA204-082141. Gazda acestei mobilități a fost Asociația Părinți pentru copii și Școala Gimnazială Avram Iancu. Participanții la această mobilitate au fost traineri și seniori din Universitățile vârstei a treia din Slovacia, Latvia, Portugalia și Polonia.
Primele 2 zile de activități s-au derulat în zona Făgărașului la Complexul Miruna. Prima zi a debutat cu un icebreaker de intercunoaștere, apoi a urmat minutul de limba română, prezentarea agendei de lucru pe toată săptămâna, workshop de dezvoltare a abilităților de comunicare și a abilităților sociale, workshop de dezvoltare senzorială, workshop de nutritie-preparate vegan precum și un atelier de sculptare a legumelor . Seara s-a încheiat cu vizitarea frumoasei Mănăstiri Brâncoveanu.
A doua zi, de dimineață am început cu pilates, tehnici de relaxare, exerciții de modelare a posturii și exerciții de motricitate mică a mâinilor și picioarelor, precum și tehnici de mers nordic. După această pregătire fizică am avut o specatculoasă excursie la Bâlea Lac (o urcare cu telegondola pe Transfăgărășan). Ne-am bucurat de zăpadă, priveliști care-ți tăiau răsuflarea și de oameni calzi și prietenoși, veniți din 5 țări îndepărtate. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără și cu multe momente inter culturale.
În cea de-a treia zi ne-am deplasat la complexul pescăresc Albota, unde ni s-au prezentat toate serviciile și produsele pescăriei (hidrocentrala, bazine pentru pescuit, bazine pentru reflexo-terapie, brutăria, carmangeria, biciclete de închiriat). Timp de o oră, fiecare participant a fost liber să acceseze aceste servicii, așadar unii s-au bucurat de pescuit, alții de plimbarea cu bicicletele sau de bazinele de reflexo-terapie. Dupămasa am vizitat salina Turda și ne-am întors la Câmpia Turzii.
Joi dimineata, delegația a fost primită în mod traditional (cu pâine și sare) cu stegulețe din țările participante, de către copiii și staff-ul Școlii Gimnaziale Avram Iancu. A urmat un workshop de educatie medicală, în care 4 inimoși doctori – Raica Anca, Crișan Sabina, Alajmi Mahmoud și Dindeal Alin au prezentat diferite probleme de sănătate specifice vârstei peste 50 de ani. Au continuat cu workshopul de educație artistică, în care au exersat tehnica decupajului și au realizat logoul proiectului, pe o pânză mare. Seara s-a încheiat cu o petrecere interculturală și cu premierea participanților.
Toate evaluărilelor au fost la superlativ (extremely happy, amazing meeting in Romania! LOVE ROMANIA) și asta se datorează echipei noastre de proiect, care a știut să gestioneze foarte bine o asmenea mobilitate.
Prof coordinator Bozbici Corina