În urmă cu 30 de ani, revolta românilor începută la Timişoara a cuprins toată ţara. A fost atât de puternică încât a spulberat dictatura comunistă.
În urmă cu 30 de ani începea sfârșitul lui Nicolae Ceaușescu. La 15 decembrie 1989, o mână de oameni, mai întâi 3-4, mai apoi zeci, pentru ca spre seară să fie o sută și ceva, s-au strâns în fața casei lui Laszlo Tokes din Piața Maria din Timișoara. Oamenii erau revoltați că pastorul reformat urma să fie mutat cu forța într-o altă parohie, în județul Sălaj. De vină erau criticile pe care i le adusese lui Nicolae Ceaușescu. Cu un curaj fenomenal, o mână de oameni au aprins de fapt scânteia Revoluției care l-a trimis pe Ceaușescu în istorie. O mână de oameni i-au inspirat pe miile care au umplut apoi străzile din centrul Timișoarei, din București și din marile orașe ale României. Nimeni nu credea că va apuca vreodată să-l vadă pe Nicolae Ceaușescu plecat din fruntea României. Și totuși s-a întâmplat.
Prețul libertății
Deocamdată, statul român se raportează la ultimele cifre publicate în Monitorul Oficial: 1142 de eroi martiri. În piatra însă, au rămas încrustate mult mai putine. Şi, probabil, aşa vor rămâne.
Câmpia Turzii 2019
În ședința de Consiliu Local al municipiului Câmpia Turzii de marți, 17 decembrie, edilul municipiului Câmpia Turzii a deschis ședința printr-un moment de reculegere pentru cei care și-au pierdut viața în 1989 pentru libertatea noastră
“Astăzi se împlinesc 30 de ani de când eroi ai neamului românesc au pornit lupta împotriva comunismului. Din păcate astazi după 30 de ani constatăm că această luptă nu s-a finalizat. Cu toate acestea apreciez că acei eroi ai neamului românesc care și-au pierdut viața la Timișoara, București, Sibiu și în alte orașe mari ale țării merită să fie aduși în amintirea popurului român. Ca atare vă invit să vă ridicați în picioare în memoria acestpra”, s-a adresat Consiliului Local primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan.