<
Actualitate

200 de copii vor învăța să facă jocuri STEM cu Arduino! 

Asociația The Da Vinci System cu sprijin de la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) prin Corpul European de Solidaritate a lansat un proiect pentru crearea de noi metode care să aibă impact în dezvoltarea competențelor științifice în randul copiilor din mediul rural.

STEM Lab, implementat de Asociația The Da Vinci System, urmărește crearea unui kit științific multidisciplinar bazat pe Arduino, destinat să ajute copiii din mediul rural să își depășească frica de materiile exacte. Cum funcționează? Deși poate părea surprinzător, o simplă cutie de robotică poate fi cheia pentru a dezvolta cunoștințe în matematică, fizică, chimie și biologie. Există numeroase metode pentru a realiza acest lucru, însă succesul depinde de modul în care acestea sunt implementate și aplicate în practică.

Alături de 15 tineri voluntari, #MentoriȘtiințifici, din liceele din Turda și Câmpia Turzii, vom forma o nouă generație de copii dornici să își aprofundeze cunoștințele STEM și să devină viitorii cercetători care inovează, prin kit-uri cu Arduino.

Pentru a atinge acest scop, STEM Lab va implica tineri și copii din mediul urban și rural în mai multe moduri:

Sub îndrumarea unor experți în IT și STEM, echipa de mentori științifici va documenta și contribui la dezvoltarea unui kit electronic multidisciplinar bazat pe Arduino. Practic, folosind o placă, senzori și câteva cabluri, vor crea o unealtă care îi va ajuta pe copiii din mediul rural să înțeleagă concepte abstracte din matematică, fizică, chimie și biologie.

Ulterior, vor fi organizate ateliere interactive în cele patru domenii științifice, utilizând kit-ul Arduino împreună cu un ghid detaliat de experimente. Aceste ateliere vor permite celor 200 de copii din rural să exploreze și să înțeleagă o gamă largă de concepte științifice, precum funcțiile grafice, aritmetica și algebra, circuitele electrice, măsurarea temperaturii, umidității și presiunii, analiza pH-ului solului și apei, luminozitatea și multe altele. De ce este această etapă importantă? Prin utilizarea practică a kit-ului, copiii nu doar că își vor aprofunda cunoștințele teoretice, dar vor și experimenta direct aplicabilitatea acestora. Acest proces de învățare practică sporește semnificativ retenția informațiilor, deoarece copiii vor vedea imediat rezultatele concrete ale eforturilor lor în cadrul experimentelor, ceea ce le va întări înțelegerea și încrederea în propriile abilități.

 

Iar, în final, se vor bucura de efortul muncii lor prin discuții de grup, jocuri non-formale și sesiuni de debriefing. Realizarea experimentelor cu Arduino va deservi continuu ca memento al importanței cunoașterii științifice. Zi de zi, copiii cărora le era frică de materiile exacte, vor deveni mai curioși, mai motivați și mai interesați să își extindă universul de cunoaștere a conceptelor STEM învățate în mediul formal, amintindu-și de asemenea de experiența din cadrul STEM Lab.

Așadar, da, o cutie de robotică poate deveni o experiență care abordează concomitent problema conceptelor prea teoretizate, aducând tinerii mai aproape de știință într-un mod distractiv și educativ.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de un an, din Iulie 2024 până în Iunie 2025. Dacă vreți să aflați mai multe informații sau să investiți în astfel de soluții creative pentru comunitate, vă stăm la dispoziție la adresa de email thedavincisystem@gmail.com sau www.thedavincisystem.ro.

Proiectul “STEM Lab” este finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate al Uniunii Europene.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS