<
Actualitate

20 Noiembrie. Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Interviu cu tineri care își urmează visul

Implicarea tinerilor și nu numai spre artă, cultură, sport, tehnică, voluntariat reprezintă o virtute dar și  o bogăție pentru orice națiune. E dovedit faptul că în România  sunt copii și tineri foarte bine pregătiți  la foarte multe discipline, o dovedesc numeroasele premii obținute de aceștia la diferite concursuri, olimpiade din țară și străinătate. Ei trebuie susținuți și promovați în permanență pentru a da un plus de valoare.  20 noiembrie este Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, în acest sens Ziarul 21 vă prezintă tineri talentați în muzică și sport. În muzică vocală  Simioana Beatrice Izabella în  muzica instrumentală Olăsutean Mihai și  Bányai Lehel Balázs iar în sport (rugby) Venczel Diana.

Simioana Beatrice Izabella ,,Îmi place lumea aceasta a muzicii, a viselor și a fanteziei”

Rep.: Pentru început vreau să îți mulțumesc pentru că ai acceptat să ne acorzi acest interviu.Te rog să ne spui câteva date biografice.

Simioana Beatrice Izabella, Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Turda:

Numele meu este Simioana Beatrice Izabella, am 11 ani și m-am născut pe data de 2 martie 2010, în Cluj-Napoca. În prezent, locuiesc în Turda, județul Cluj, alături de părinții mei Simioana Andrea și Simioana Sandu.

Rep.: La ce școală înveți?

Simioana Beatrice Izabella:

Sunt elevă în clasa a V-a la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Turda, iar primele clase I – IV le-am urmat la Școala Gimnazială ”Horea, Closca și Crișan” din Turda. În particular studiez pian, chitară și fac ore de canto.

Rep.: Care îți sunt pasiunile?

Simioana Beatrice Izabella: Cea mai mare pasiune a mea este muzica. Dar de asemenea ador să citesc, să joc în piese de teatru ori de câte ori am ocazia. Imi plac aceste activități de când eram mică, pentru că ador poveștile, îmi place lumea aceasta a muzicii, a viselor și a fanteziei. De când eram la gradiniță îmi plăcea să fac spectacole pentru colegii mei, și lor le plăcea să mă urmarească. Mă urcam pe o măsuță și începea momentul, dans, poezie, cântecele și povești, toate inventate de mine.

Rep.: Care sunt materiile preferate?

Simioana Beatrice Izabella: Nu aș putea spune că prefer o anumită materie, îmi plac toate, dar am o plăcere deosebită când particip la orele de matematică, română, engleză, germană și informatică.

Rep.: Care au fost primii pași spre muzică?

Simioana Beatrice Izabella: Primii mei pași spre muzică au fost pe vremea când eram la grădiniță. Doamna educatoare Eva Tamaș mi-a simțit talentul și îmi dădea mereu roluri în serbare în care trebuia să cânt. Pe de altă parte părintele Samoilă Adrian, cel care m-a și botezat, m-a auzit de multe ori cântând și îi întreba mereu pe părinții dacă au găsit un profesor de canto, care să mă îndrume și să mă “șlefuiască”. Nu a fost să fie până la vârsta de 8 ani, când, l-am cunoscut pe minunatul domn profesor Cornel Pop de la Clubul de Canto ,,Bella Musica”. Am început întâi cu muzica populară, apoi muzica ușoară și încetul cu încetul am început să studiez alte genuri de muzică, cum ar fi, etno, jazz, rock.

Rep.Care a fost primul tău concurs la care ai participat?

Simioana Beatrice Izabella: Primul festival concurs la care am participat a fost în luna mai a anului 2018 Festivalul Concurs International ”The May Note” din Polonia, unde am obținut premiul I la secțiunea folclor și premiul II la secțiunea pop-jazz solo.

Rep.: Ai participat la numeroase concursuri și festivaluri naționale și internaționale, ce poți să ne spui despre acestea?

Simioana Beatrice Izabella: Într-adevăr au fost numeroase festivaluri și concursuri la care am avut onoarea să particip. Fiecare dintre acestea au venit cu provocări noi. Festivalurile prestigioase și cu vechime mare sunt cele mai mari provocări. De fiecare dată încerc să îmi pregătesc cu atenție repertoriul, să fie conform cerințelor și regulamentelor. Îmi place să stau de fiecare dată să îmi ascult colegii la concursuri, din respect pentru munca fiecăruia, dar și pentru că eu consider că asta mă ajută foarte mult să mă dezvolt. Prețuiesc sfaturile pe care le primesc de la jurați, profesori de muzică, artiști. Toate feedback-urile și experiențele acestea au fost cărămizi pentru fundația micului artist care sunt astăzi.

Rep.: Premii obținute de-a lungul timpului în evoluția muzicală?

Simioana Beatrice Izabella:

De-a lungul timpului am obținut numeroase premii frumoase, toate importante pentru mine printre care,

• Premiul I la secțiunea muzică populară și premiul II la secțiunea muzică usoară în cadrul Festivalului Internațional de Muzică și Dans ,,May Note” din Polonia, 2018.

• Premiul I la secțiunea etno-solo, trofeul secțiunii pop-rok și premiul I la secțiunea  muzică populară din cadrul editiei a III-a a Festivalului International ,,Transylvanian Stars” din Târgu Mureș, România 2018.

Trofeul Festivalului Național de Cânt și Joc Popular ,,Toamna Arieșană”, în localitatea Câmpia Turzii,  județul Cluj,  România 2018.

Premiul I la Concursul Inter-județean de Folclor ,,Cântec și Joc Strămoșesc”, ediția a III-a,  în localitatea Ocna Mures, județul Alba, România 2018.

Premiul I la secțiunea ,,Mother Langauge”, premiul III la secțiunea ,,Foreign Language”, premiul III la secțiunea ,,Woman’s Day” și ,,Trofeul P.S. Academy” la Festivalul Internațional ,,Preparing Stars Festival” ediția a III-a, în localitatea Baia Mare, România.

Marele trofeu al festivalului în cadrul ediției a II-a a Festivalului-Concurs Național pentru Copii si Tineret ,, Armonii Românești”, în localitatea Gherăești, județul Neamt, România 2019.

Trofeul Junior și trofeul categoriei la secțiunea muzică populară și trofeul categoriei la secțiunea muzică ușoară în cadrul Festivalului Național Concurs ,,Fii star în țara ta” – ediția a IV-a, în localitatea Vulcan,  județul Hunedoara, România 2019.

Premiul I la secțiunea folclor și locul I pentru Accesorizarea Costumului Popular la Festivalul – Concurs ,,Tezaur Cultural Apusean – Practici Ancestrale in Context Contemporan”, ediția a VII-a, în localitatea Turda, județul Cluj, România 2019.

Premiul I cu Excelență la secțiunea muzică populară în cadrul Festivalului Internațional ,,Hermannstadt” ediția a VII-a, Sibiu, România 2019.

Trofeul categoriei la secțiunea muzică populară,  locul I la secțiunea muzică ușoară (pop românesc)  și locul I la secțiunea muzică patriotică în cadrul ediției I, a Festivalului Concurs ,,Fii star în țara ta”  zona Transilvania, Romania 2019.

Trofeul categoriei la secțiunea pop-rock, trofeul categoriei la secțiunea muzică populară, Trofeul categoriei la secțiunea pop-rock duet și premiul I la secțiunea  grup vocal muzică populară în cadrul Festivalului Internațional ,,Transylvanian Stars”, ediția a IV-a, Târgu Mureș, România 2019.

Diplome de excelență pentru interpretare de muzică populară, muzică ușoară, muzică etno și muzică patriotică în cadrul Festivalului Concurs Național pentru Copii și Adolescenți ,,Armonii Românești” ediția a V-a, octombrie, Maramureș, România 2019.

Premiul 1 la secțiunea muzică populară Festivalul Internațional ,,Hermanstadt Fest” ediția a VIII-a, Sibiu, România, 2020, și  Premiul 1 la secțiunea muzică ușoară Festivalul Internațional ,,Hermanstadt Fest” ediția a VIII-a, Sibiu, România 2020.

Premiul II la secțiunea cântec pentru Dumnezeu, Festivalul Internațional ,,Hermannstadt Fest” ediția a VIII-a, Sibiu, România 2020.

Trofeu de categorie la secțiunea interpretare, Festivalul International ,,Volare”, ediția a XII a,  în localitatea Piatra Neamț, județul Neamț, România 2021

Trofeu la secțiunea creație a Festivalului ,,Volare”, ediția a XII-a, în localitatea Piatra Neamț, județul Neamț, România 2021 cu melodia “ Copilul Străzilor” compusă de d-nul profesor Cornel Pop, melodie pentru care lucrăm și la un videoclip frumos.

Premiul I secțiunea folclor Festivalul Internațional ,,Capitala Muzicală”,  ediția IX-a, 2021 Sibiu România. Premiul III, secțiunea muzică ușoară Festivalul Internațional ,,Capitala Muzicală”, ediția a IX-a 2021 Sibiu România. Premiul Special pentru  ,,Cel mai frumos costum tradițional” ,,Capitala Muzicală”, ediția a IX-a 2021 Sibiu România, Premiul Special “ Sânziana Ștefan” ,,Capitala Muzicala” ediția a IX-a Sibiu România 2021

Premiul Special al ”Asociației Positive Life” 2021 Sibiu, România 2021.

Am participat și la concursuri online unde am avut onoarea să obțin Premiul  “Internațional Talent”, la Festivalul International ,,Orfeum” organizat de ”Unversong”, Insulele Canare Tenerife Spania 2020.

Rep.: Cine te-a îndrumat în cariera ta artistică?

Simioana Beatrice Izabella: Cei care m-au îndrumat în cariera mea artistică au fost în primul rând părinții bineînțeles, cărora le mulțumesc din suflet și le voi fi veșnic recunoscătoare. Însă de când am început să cânt am întâlnit mulți oameni minunați care m-au îndrumat și m-au încurajat spre a înainta pe drumul acesta.  Primul a fost domnul profesor de canto Cornel Pop, care  în permanență îmi îndruma cu grijă și dăruire pașii, mă ajută să mă dezvolt frumos și mă cizelează efectiv în a mă transforma în artistul care visez să devin într-o zi.

Rep.: Care sunt artiștii care te-au inspirat?

Simioana Beatrice Izabella: Există mai mulți artiștii care m-au inspirat, însă cel mai aproape de sufletul meu sunt Andra, Lara Fabian, Beyonce și nu în ultimul rând regretatele doamne Maria Tănase, Lucreția Ciobanu și Ramona Fabian.

Rep.: Ce îți dorești pe viitor?

Simioana Beatrice Izabella: Pe viitor, îmi doresc ca de fiecare dată când am onoarea să urc pe scenă să reușesc să bucur și să emoționez publicul cu prezența și prestația mea. Și când o să mai cresc, sper să reușesc să îmi clădesc o carieră în domeniul muzicii, al teatrului, respectiv al cinematografului. Îmi doresc să am o viață liniștită și sper să pot avea posibilitatea să fac lucruri frumoase și benefice pentru oamenii din jurul meu.

Rep.: Cine te susține în plan artistic?

Simioana Beatrice Izabella: După cum am spus, Dumnezeu m-a binecuvântat cu mulți oameni minunați care mă susțin. Pot  spune că părinții mei sunt cei care mă susțin cel mai mult pe plan artistic și domnul profesor Cornel Pop care este mereu alături de mine. Nu am cuvinte ca să le pot mulțumi pentru tot ceea ce fac pentru mine.

Rep.: În finalul acestui interviu, cui dorești să  adresezi mulțumiri, pentru ceea ce ai obținut până în momentul de față?

Simioana Beatrice Izabella: Le mulțumesc enorm de mult părinților mei, care mă susțin în tot ceea ce fac și se asigură mereu să îmi fie bine. Nu am cuvinte să îmi pot exprima recunoștința față de profesorul meu de canto, dnul profesor Cornel Pop, fără de care nu aș fi fost ceea ce sunt astazi. De asemenea doresc să adresez mulțumiri dnei profesoare de pian Elena Lungu pentru tot ceea ce mă învață și dlui părinte Sebastian Zăhan, care m-a sfătuit și m-a îndrumat frumos. De asemenea și instructorilor de la ansamblul ”Țarina” din  Turda, cu care am avut plăcerea și onoarea să particip la festivaluri și concursuri în țară și străinătate și nu în ultimul rând prietenilor de la ”Asociația Potaissa Art” din Turda. Mulțumesc din suflet TUTUROR celor care mă susțin în cariera mea artistică. Dumnezeu m-a binecuvântat cu mulți oameni minunați care mă îndrumă și mă ajută să mă dezvolt frumos. Nu cred că am reușit să-i nominalizez pe toți, însă sper să nu supăr pe nimeni și le mulțumesc încă o dată atât celor care mă îndrumă și mă susțin, cât și celor care mă urmăresc și mă încurajează mereu!

Pop Cornel, profesor de canto:

-Beatrice Izabella Simioana – un suflet deschis cu o sensibilitate înălțătoare. Are o voce puternică, cristalină, un timbru aparte și un ambitus vocal pe măsură care emană forță și vibrație și care îi permit sǎ abordeze diferite genuri muzicale.        Sunetele se îmbină impresionant în lumina vocii ei. Pentu ea  muzica a devenit parte a fiecărei zile. La început scena era un alt loc de joacă unde se bucura de atenţia tuturor, însă acum  ştie că ea, scena, este poarta prin care ea poate ajunge în sufletele oamenilor. În ultimii ani, tânăra şi talentata solistă s-a afirmat pe scena concursurilor naţionale și internaționale  câştigând numeroase premii și trofee și astfel a  început  frumoasa ei călătorie ce nu cunoaşte graniţele obişnuite, ci comunică în limbajul sensibil şi universal al muzicii.

                                                                               

Venczel Diana Bianca – ,,Rugby-ul este viața mea”

 

Venczel Diana Bianca, rugbist la CS Șoimii Câmpia Turzii:

-Mă numesc Venczel Diana Bianca, am 13 ani și sunt născută în 22 ianuarie 2008 în Câmpia Turzii din părinții, mama Venczel Eliza și tata Venczel Ștefan. Mai am un frate  mai mare Venczel Raul care are aproape 18 ani.

Rep.: În ce clasă ești și unde?

Venczel Diana Bianca

-Sunt elevă în clasa a VII-a, la Liceul Teorectic ”Pavel Dan” din Câmpia Turzii.

Rep.: Care sunt materiile tale preferate?

Venczel Diana Bianca:

-Materiile mele preferate sunt Limba și literatura română și Educație fizică.

Rep.: Care este pasiunea ta?

Venczel Diana Bianca:

-Pasiunea mea preferată este,  sportul.

Rep.: Care au fost primii pași spre rugby?

Venczel Diana Bianca:

-În anul 2015 dnul Fetiță Valentin a fost la noi la scoala și ne-a prezentat acest sport, rugby-ul, așa a început totul.

Rep.: Cum sunt antrenamentele?

Venczel Diana Bianca:

-Antrenamentele sunt foarte intense, cu procedee tehnice specifice acestui sport. Învațăm atât partea teoretică cât și partea tactică.

Rep.: Îți mai aduci aminte primul tău meci de rugby, cu cine și cum a fost?

Venczel Diana Bianca:

-Primul meci a fost la un mini turneu în Cluj Napoca, a fost un meci de la care am avut multe de învățat. Rugby-ul este viața mea.

Rep.: Cine este antrenorul tău?

Venczel Diana Bianca:

-Antrenorul este dnul Fetiță Valentin, un om cu mult suflet și implicat în tot ceea ce face.

Rep.: Pe ce post joci?

Venczel Diana Bianca:

-Joc pe post de uvertură, (mijlocașul la deschidere, numit si uvertura, execută loviturile de pedeapsă, coordonează atacurile, sursă Wikipedia).

Rep.Participări la campionate sau turnee?

Venczel Diana Bianca:

-Campionatul regional de mini-rugby ”Transilvania”  în Câmpia Turzii și Iclod.

Rep.: Am văzut poze cu voi în tabără, unde erați?

Venczel Diana Bianca:

-În acest an am fost la două turnee de pregătire, în vacanța de vară am fost în Mamaia iar acuma în toamnă în Ocoliș.

Rep.: Premii obținute ca sportiv?

Venczel Diana Bianca:

-În cariera mea de sportiv am primit mai multe premii, ,,Cel mai bun jucător” în 2018 în Timișoara, și  ,,Jucătorul turului de campionat”  în 2016 în Câmpia-Turzii.

Rep.: Cum te simți ca fată într-un sport bărbătesc?

Venczel Diana Bianca:

-Mă simt  foarte bine pentru că îmi place ce fac, m-am integrat foarte repede în acest sport și acum după atâta timp (6 ani de rugby) sunt mandră de ceea ce fac.

Rep.: Ai mai urmat și alte activități?

Venczel Diana Bianca:

-Nu, nu am mai făcut și alte  sporturi.

RepCare sunt obiectivele tale în viitor pe plan sportiv?

Venczel Diana Bianca:

-Până o să termin școala, o să urmez sfaturile antrenorului meu.

Rep.: Cui vrei să mulțumești pentru ceea ce ai obținut până acum.

Venczel Diana Bianca:

-Părinților mei pentru că mă susțin și antrenorului Fetiță Valentin care mă îndrumă în acest sport.

Fetiță Valentin, antrenor CS Șoimii Câmpia Turzii:

“Diana Venczel, este liderul echipei feminine rugby Șoimii Câmpia Turzii. A început rugby-ul la vârsta de 8 ani în anul  2016. O fetiță blondă, ambițioasă care venise la terenul de rugby pentru a învăța ceva nou. Datorită caracterului puternic de care a dat dovadă i-a fost ușor să se adapteze în echipa băieților,  fiindcă acest sport i se potrivea ca o manușă. În toată această perioadă, Diana a avut și întreruperi, deoarece nu a m-ai găsit aceea motivație ca la început, dar și prin faptul că nu erau mai multe fete la echipă. Când am început noul proiect de rugby în 7 feminin am contactat-o și a revenit la antrenamente. Datorită calităților pe care le are, știam că în jurul ei trebuia să construiesc noua echipă. Fetele au acceptat-o imediat, iar prin seriozitatea de care a dat dovadă, munca și perseverența la antrenamente, a devenit în scurt timp căpitanul echipei. Provocarea cea mare a venit pentru ea în această toamnă, cand a evoluat câteva meciuri în echipa de U.14 rugby în 15 jucători a clubului Șoimii Câmpia Turzii în campionatul regional de mini-rugby Transilvania, echipe compuse doar din băieți. Meciurile au fost grele, bazate pe viteză și forță, dar Diana a facut față cu brio. Sunt mândru de Diana și mă bucur că vin din urmă și alte fete care promit în viitor în rugby.”

 

Bányai Lehel Balázs ,,Tuba este instrumentul care mi-a dat satisfacție”

 

Rep.: Mulțumesc Lehel că ai acceptat să ne acorzi acest interviu cititorilor Ziarului 21.

Bányai Lehel Balázs, Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță” din Cluj Napoca:

Mă numesc Bányai Lehel Balázs și m-am născut în data de 11 februarie 2003 în localitatea Câmpia Turzii din părinții Bányai Iuliu și Bányai Erzsébet.

Rep.: Unde ai făcut școala primară, gimnazială, dar liceul?

Bányai Lehel Balázs:

Am absolvit clasele I-VII la Școala cu clasele I-VIII din Viișoara iar momentan sunt la Colegiul de Muzică  ”Sigismund Toduță” din Cluj Napoca.

Rep.: Cine te-a îndrumat spre muzică?

Bányai Lehel Balázs:

Părinții mei m-au îndrumat spre fanfară, deoarece vedeau în mine un potențial de a fi muzician.

Rep.: Cine ți-a îndrumat pașii spre muzică, spre instrumentul de fanfară?

Bányai Lehel Balázs:

Dnul Sălăjan Sorin m-a pregătit și  m-a ajutat cel mai mult până acum.  Mi-a pus instrumentul în mână, mi-a arătat prinsorile pe clape, cum să scot un sunet pe instrument, m-a introdus în teoria muzicală dar și în tehnica muzicală.  De când sunt la liceul de muzică, mă îndrumă și mă pregătește  dnul profesor Mureșan Dumitru.

Rep.: Ce înseamnă muzica pentru tine?

Bányai Lehel Balázs:

Pentru mine muzica înseamnă totul, mă ajută să mă exprim foarte mult.

Rep.: Care este instrumentul la care cânți?

Bányai Lehel Balázs

Instrumentul la care cânt și de care m-am atașat este Tuba. Tuba este instrumentul care mi-a dat cea mai mare satisfacție.

Rep.: Mai cânți și la alt instrument?

Bányai Lehel Balázs:

Da, mai cânt la pian. În liceu, fiecare elev are instrumentul de bază dar și cel complementar, pianul.

Rep.: Premii obținute cu acest instrument?

Bányai Lehel Balázs:

Locul I la Olimpiada Națională de Muzică Instrumentală a claselor III-VIII Baia Mare 2018. Mențiune la Olimpiada Națională 2019. Am mai obținut și alte premii alături de fanfara ,,Promenada” Câmpia Turzii. Legat de premii vreau să vă spun că am participat  din partea Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță” din Cluj Napoca în Estonia, la un schimb de experiență în cadrul programului Erasmus.

Rep.: Ce alte pasiuni mai ai?

Bányai Lehel Balázs:

Cea mai mare pasiune în afara de muzică este sportul, în special fotbalul.

Rep.: Spune-mi câteva  cuvinte despre fanfara ,,Promenada” Câmpia Turzii!

Bányai Lehel Balázs:

Fanfara ,,Promenada” a fost și va rămâne locul unde m-am format atât ca om  cât și ca artist.  Aici am trăit momente frumoase, nu pot să uit festivalurile la care am participat, atât la nivel național cât și internațional. Mă simt mândru să am colegi foarte buni în fanfară, colegi care interpretează partituri foarte grele asemănătoare cu ce învățăm la Colegiul de Muzică.

Rep.: Care sunt planurile tale de viitor?

Bányai Lehel Balázs:

Planul meu pe viitor este Fanfara Militară.

Rep.: La final de interviu, cui dorești să mulțumești pentru ceea ce ai obținut până acum?

Bányai Lehel Balázs:

Aș dori să-i mulțumesc dlui Sălăjan Radu Sorin și familiei mele pentru răbdare încurajare și îndrumare.

Sălăjan Radu Sorin, dirijor fanfara ,,Promenada” Câmpia Turzii:

“Pe Mihăiță și pe Lehel i-am cunoscut când aveau 10-11 ani, copii frumoși care doreau să învețe să cânte la instrumente de suflat. Sunt foarte mândru, au muncit, au învățat, si-au continuat pregătirea într-un colegiu de muzică  și iată acum vor mai mult, se îndreaptă spre o carieră militară  prin muzică. Iată rodul muncii lor și al nostru ca îndrumători pentru acești minunați oameni. Un singur sfat le mai dau alături de ceea ce le-am spus până acum adică să persevereze și să studieze zilnic, să nu uite de unde au plecat și să ducă mai departe ceea ce am început noi acum 21 de ani, aici sau unde soarta le va purta pașii.  Mult succes în continuare!”

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS