Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“ este celebrată anual încă din anul 1984. Este cuvântul ce simbolizează respect, prețuire și recunoștință, dar pe care adesea uităm să îl folosim.
11 ianuarie, poate numită fi cea mai politicoasă zi a anului. Cuvintele de mulţumire posedă calităţi magice – – cu ajutorul lor oamenii se bucură unul pe altul, îşi exprimă atenţia şi transmit emoţii pozitive – fără de care viaţa noastră ar fi fost tristă şi sărăcăcioasă.
În multe ghiduri pentru turişti se menţionează: că, cuvântul „mulţumesc”, chiar dacă e rostit cu accent în limba ţării de aflare, sporeşte calitatea deservirii şi contribuie la o odihnă cât mai agreabilă şi liniştită.
Cuvântul rus „spasibo”, a apărut în sec. XVI, din două cuvinte „spasi Bog” (Domnul să te păzească). Curios fapt, că rădăcina analogului englez – Thank you – de asemenea, are o semnficiaţie mai profundă decât o simplă mulţumire. Aceasta ne demonstrează, că cuvântul „mulţumesc” rostit în toate limbile lumii, a avut şi are o importanţă majoră în cultura oricărui popor.
Psihologii susţin, că cuvintele de mulţumire – sunt „mângâieri verbale”. Important, e ca cuvintele de mulţumire, să fie sincere.
„Fă-ți un obicei din a mulțumi, pentru a-ți exprima aprecierea, sincer și fără așteptări. Apreciază-i cu adevărat pe cei din jurul tău și vei vedea că nu ești singur. Apreciază cu adevărat viața și vei descoperi că ai mai mult de atât” – Ralph Marston.
Cum se spune „mulțumesc” în alte limbi
Germană – Danke;
Italiană – Grazie;
Engleză – Thanks;
Franceză – Merci;
Maghiară – Kosonom sepen;
Filandeză – Kiitos;
Cehă – Díky;
Croată – Hvala;
Daneză – Tak;
Norvegiană – Takk;
Olandeză – Bedankt;
Poloneză – Dzieki;
Portugheză – Obrigado;
Spaniolă – Gracias;
Suedeză – Tack;
Mongolă – Tand baiarlalaa;
Turcă – Tesekkur ederim;
Vietnameză – Lam on.
Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“ – Cum este bine să răspunzi
Când ți se spune „mulțumesc” este bine să răspunzi astfel:
cu plăcere;
nu ai pentru ce;
pentru nimic;
cu drag;
și eu îți mulțumesc!