<
Actualitate

11 februarie 2025, Ziua Siguranței pe Internet  

Anual, în luna februarie, se desfășoară campania ,,Ziua Siguranței pe Internet”, pentru a-i sensibiliza pe cetățeni cu privire la modul în care internetul poate deveni un mediu digital sigur și responsabil pentru copii și tineri. Sub egida sloganului ,,Împreună pentru un internet mai bun!”, Liceul Teoretic ,,Pavel Dan” s-a alăturat acestei campanii și a celebrat Ziua Siguranței pe Internet, prin intermediul inițiativei ,,Literați Media”.


De ce inițiativa Literați Media?
Într-o lume definită de media, emoțiile, incertitudinea și ,,zgomotul” informațiilor sunt prezente la cote alarmante în rândul adolescenților, de cele mai multe ori, dezinformându-i.
Adolescenții nu verifică credibilitatea informațiilor și a surselor de proveniență cu care intră în contact, nu fac distincție între informații științifice și pseudoștiințifice, nu iau decizii suficient de informați, acceptă dezinformarea, steoretipurile și mesajele persuasive fără a înțelege impactul acestora.
Inițiativa ,,Literați media” a avut ca deziderat creșterea gradului de familiarizare a tinerei generații cu educația media, prin intermediul căreia adolescentul să se transforme dintr-un factor pasiv într-unul activ, să devină consumator avizat de media și producător responsabil de conținut.


Prin intermediul atelierelor creative de lucru, elevii s-au familiarizat cu conceptele și resursele educației media, dezvoltate de Centrul pentru Jurnalism Independent, au învățat și au exersat: metode de verificare a veridicității informațiilor, diferențierea faptelor de opinii și tehnici de persuasiune pe texte la primă vedere.
Aprecierile pozitive ale elevilor sunt o dovadă clară a faptului că educația media le dezvoltă adolescenților capacitatea de a verifica informația care ajunge la ei, indiferent de sursa sau mijlocul de comunicare folosit și că dezvoltă o comunitatea educațională puternică, deschisă și receptivă la veridicitatea informației.

,,Literați Media mi s-a parut o inițiativă interesantă, deoarece ne-a ajutat să nu cădem pradă manipulării și să ne punem întrebări în loc să acceptăm orice știre ca fiind adevărată. Am învățat despre tehniciile de manipulare utilizate în media, iar una dintre cele mai periculoase mi se pare apelul la emoții. De multe ori, știrile nu sunt construite pentru a ne informa, ci pentru a ne provoca reacții puternice: frică, furie, milă, ca să nu mai gândim rațional. Educația media este importantă, întrucât ne învață cum să verificăm informații și să luam decizii corecte. Dacă nu învățăm să analizăm critic ceea ce citim, riscăm să devenim victime ale propagandei, ale știrilor false.” (D. A., clasa a X-a)
,,A fost foarte interesant și frumos să putem învăța cum să lucrăm pe o știre, să vedem dacă este adevărată sau nu. Am învățat să verific informația prin intermediul metodelor căutare verticală și căutare laterală. ” (S. E., clasa a IX-a).

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS