Charles de Gaulle spunea despre parașutiști că „Ei privesc cerul fără să pălească și pământul fără să roșească”.
Ziua Parașutiștilor Militari, o însemnătate aparte pentru Câmpia Turzii
Aerodromul militar Câmpia Turzii a fost construit de Forţele Aeriene Române în anii 1952-1953, în scopul restructurării şi dotării cu avioane de asalt de tip IL-10. În anul 1969 s-a înfiinţat un divizion de artilerie antiaeriană pentru apărarea nemijlocită a aerodromului Câmpia Turzii.
În anul 1970 a luat fiinţă o subunitate de aerodrom pentru întreţinerea în stare de funcţionare a aerodromului şi folosirea acestuia pentru instruirea piloţilor şi paraşutiştilor militari.
Iar în anul 1980 s-a înfiinţat un regiment de paraşutişti care îşi desfăşoară activitatea pe acest aerodrom.
La 30 noiembrie 1990, în urma restructurărilor, s-a înfiintat Comandamentul Trupelor de Parașutiști, având în subordine 3 brigăzi de parașutiști și un centru de instrucție, dislocate astfel: Brigada 1 Parașutiști, la Câmpia Turzii, Brigada 2 Parașutiști, la Clinceni și Brigada 3 la Bacău. Fiecare brigadă avea în subordine batalioane de parașutiști desant și batalioane de misiuni speciale. Centrul de perfecționare a pregătirii cadrelor din trupele de parașutiști a rămas la Buzau.
Începând cu anul 1998 au fost desființate succesiv comandamentele brigăzilor: 3 Bacău; 1 Câmpia Turzii; și toate batalioanele de misiuni speciale de la Câmpia Turzii, Caracal, Buzău, comandamentul trupelor de parașutiști urmand a-și înceta existența, deoarece aceste trupe vor face parte din forțele terestre la sfârșitul anului 2002. Astfel că la începutul anului 2003 trupele aeropurtate românești sunt reprezentate de o brigadă aeropurtată cu comandamentul la Clinceni, 3 batalioane de parașutiști independente la Buzău, Bacău și Câmpia Turzii, o școala de aplicație – Buzau, și un centru de instrucție la Câmpia Turzii.
Unitățile de parașutiști au fost școli ale caracterelor. Din anul 1980, până în 2005, parașutiștii au fost membrii activi ai comunității noastre și a zonelor învecinate. După desființarea ultimei unități, personalul modelat aici a activat cu succes în diferite structuri militare la nivel național, dar îi putem regăsi în multe domenii de activitate pe plan local. Și, mai auzim încă, din când în când, pe cineva spunând: „Am făcut armata la parașutiști”.
La mulți ani, foști și actuali parașutiști din toate structurile!