An de an, în prima zi după Sfânta Mărie, pe 16 august, în localitatea clujeană Mociu din Câmpia Transilvaniei are loc „Târgu’ Secerii”. Devenită tradiție în localitate, manifestarea marchează finalul secerișului.
În vechime, acest târg nu era diferit ca organizare față de cel de la Berchieșu, altă localitate clujeană din Câmpia Transilvaniei, sau de alte târguri de acest gen. Dincolo de scopul economic, acesta oferea un prilej de distracție tinerilor și de întâlnire a oamenilor din sate diferite. Localnicii din Mociu își așteptau rudele, venite la târg din alte sate, cu palanețe cu varză, cozonaci și sarmele.
Înainte de colectivizare, târgul ținea trei zile: în prima zi era târgul de animale, iar a doua și a treia zi era târgul de mărfuri, „cu șetre”. Astăzi, toată activitatea târgului s-a restrâns la o singură zi, târgul de animale nu mai are loc. „Șetrele” își fac simțită prezența la acest târg, străzile din centrul Mociului fiind împânzite de tarabe, unde sunt expuse spre vânzare diferite obiecte artizanale, dar nu numai. Remarcăm faptul că încă putem găsi produse cu caracter tradițional, precum: centuri (curele) de piele, hamuri pentru cai, zurgălăi, cojoace, clopuri din paie sau postav, sau linguri de lemn.
Produsele alimentare autohtone își fac și ele prezența pe mersele din târg. Aici putem găsi caș, lapte, fructe și legume direct din curțile localnicilor. Nu putem trece cu vederea și vestita turtă dulce cu oglindă, care este încă prezentă pe mesele comercianților, chiar dacă nu mai regăsim oglinda pe suprafața ei.