<
Actualitate

𝗩𝗶𝗻𝗲𝗿𝗲𝗮, î𝗻 𝗹𝘂𝗺𝗲𝗮 𝘀𝗮𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶: 𝗼𝗯𝗶𝗰𝗲𝗶𝘂𝗿𝗶 ș𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗱𝗶𝗰ț𝗶𝗶 

Vinerea este cea mai sfântă zi dintre zilele lucrătoare ale săptămânii, spun oamenii satelor. Este zi de post și tot acum se fac rugăciuni. În această zi nu se coase, nu se spală, nu se coace pâine, nu se zidește casă, nu se mătură și nu se aruncă gunoiul afară, „ că mânâncă uliu’ găinile”.

Există și o explicație religioasă despre importanța zilei de vineri: „Amu’ l-o răstenit pa Domnul Hristos șî Dumnezău o facut să să zguduie lumea șî să ia puterea soarelui”. Acest fapt biblic s-a suprapus peste alte elemente mai vechi, spun etnologii, în care vinerea a fost personificată într-o sfântă, ce ajută în basme pe Făt-Frumos și pe Ileana Cosânzeana să treacă peste o serie de piedici apărute în calea lor, spre biruința forțelor binelui.

Sfânta Vineri este considerată soră cu Sfânta Duminică, o femeie bună, împărăteasă a văzduhului și zeiță a frumuseții. Astfel, dă frumusețe femeilor și face ca fetele să se mărite să să devină frumoase. De asemenea, vindecă de boli, ferește oamenii de răutăți, aduce bunătăți și iartă păcatele oamenilor, după cu aflăm din volumul „Dorul fără obiect”, autor etnologul Aurel Bodiu.

Foto: Gospodărie din Orman, jud. Cluj/Cercetare CJCPCT Cluj.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS