Mâine, 19 aprilie, de la ora 15.00, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj vă invită să descoperiți inedite imagini ale satului românesc imortalizate în lemn, în peste 30 de lucrări de mari dimensiuni, semnate de trei talentați și cunoscuți sculptori sătmăreni. Prezența lor în Cluj-Napoca este posibilă datorită parteneriatului existent între centrele pentru cultură tradițională din Satu Mare și Cluj.
Născut în 1958 în comuna Turț din județul Satu Mare, 𝗩𝗔𝗦𝗜𝗟𝗘 𝗗𝗥𝗔𝗚𝗢Ș este un sculptor autodidact invitat în numeroase expoziții personale și de grup, dar și în tabere de sculptură în întreaga Transilvanie și în Ungaria, membru al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare.
𝗩𝗔𝗦𝗜𝗟𝗘 𝗩𝗔𝗥𝗜 s-a născut în 1979 în localitatea sătmăreană Halmeu, deprinzând tainele sculpturii în lemn începând cu 2016 alături de maestrul sculptor Iosif Foris. A expus până în prezent la Târgu Mureș, Carei și Satu Mare, abordând tematică din lumea satului, natură dar și din cultura tradițională a altor popoare. Este membru al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare.
Cel de-al treilea sculptor prezent la Cluj este 𝗞Ó𝗧𝗘𝗥 𝗩𝗔𝗦𝗜𝗟𝗘, născut în 1950 în Carei. A început să cioplească la 6 ani, preferând lemnul de-a lungul întregii sale activități, chiar dacă abordează osul și marmura deopotrivă. Din 1980, este membru al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, fiind prezent în peste 40 de expoziții și tabere de sculptură din România, Ungaria și Grecia.
Cele peste 30 de lucrări de mari dimensiuni ale celor trei sculptori pot fi admirate pe simezele Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, până în 30 aprilie a.c.
Vernisajul va avea loc în cadrul unui eveniment mai amplu organizat de CJCPCT Cluj și care va include de un recital de pricesne și muzică cultă, susținut de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor Ovidiu Barteș, alături de solistele Oana Bozga-Pintea și Mariana Morcan, alături de grupul de copii „Arheo”, coordonator Veronica Macarie Moldovan.