<
Actualitate

𝗣𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟭𝟯.𝟬𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝘁𝗼𝗻𝗲 𝗱𝗲 𝗻ă𝗺𝗼𝗹 𝗿𝗲𝘇𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁 𝗱𝗶𝗻 𝘁𝗿𝗮𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗮𝗽𝗲𝗶 𝘂𝘇𝗮𝘁𝗲 𝘃𝗼𝗿 𝗳𝗶 𝘃𝗮𝗹𝗼𝗿𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁𝗲 în 𝗮𝗴𝗿𝗶𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿ă, 𝗮𝗻𝘂𝗮𝗹, 𝗹𝗮 𝗖𝗹𝘂𝗷

Compania de Apă „Someș” S.A. a inițiat o procedură de achiziție publică ce are ca obiect colectarea, transportul și aplicarea pe terenuri agricole a cca. 13.000 de tone de nămol rezultat în urma tratării apei uzate menajere în cadrul Stației de epurare Cluj-Napoca, în cursul unui an.

📢𝑨𝒍𝒊𝒏 𝑻𝒊𝒔𝒆, 𝒑𝒓𝒆𝒔𝒆𝒅𝒊𝒏𝒕𝒆𝒍𝒆 𝑪𝒐𝒏𝒔𝒊𝒍𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑱𝒖𝒅𝒆𝒕𝒆𝒂𝒏 𝑪𝒍𝒖𝒋: „Î𝘐𝘯 𝘱𝘳𝘰𝘤𝘦𝘴𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘦𝘱𝘶𝘳𝘢𝘳𝘦 𝘢 𝘢𝘱𝘦𝘭𝘰𝘳 𝘶𝘻𝘢𝘵𝘦 𝘳𝘦𝘻𝘶𝘭𝘵𝘢, 𝘤𝘢 𝘳𝘦𝘻𝘪𝘥𝘶𝘶𝘳𝘪, 𝘤𝘢𝘯𝘵𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪 𝘪𝘯𝘴𝘦𝘮𝘯𝘢𝘵𝘦 𝘥𝘦 𝘯𝘢𝘮𝘰𝘭𝘶𝘳𝘪. 𝘌𝘴𝘵𝘦 𝘧𝘰𝘢𝘳𝘵𝘦 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘵 𝘤𝘢 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘢 𝘧𝘪𝘦 𝘷𝘢𝘭𝘰𝘳𝘪𝘧𝘪𝘤𝘢𝘵𝘦 𝘦𝘧𝘪𝘤𝘪𝘦𝘯𝘵 𝘪𝘢𝘳 𝘢𝘨𝘳𝘪𝘤𝘶𝘭𝘵𝘶𝘳𝘢 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘶𝘯 𝘥𝘰𝘮𝘦𝘯𝘪𝘶 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘱𝘰𝘢𝘵𝘦 𝘣𝘦𝘯𝘦𝘧𝘪𝘤𝘪𝘢, 𝘪𝘯 𝘮𝘰𝘥 𝘨𝘳𝘢𝘵𝘶𝘪𝘵, 𝘥𝘦 𝘱𝘦 𝘶𝘳𝘮𝘢 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘶𝘪 𝘤𝘰𝘮𝘱𝘰𝘴𝘵 𝘱𝘳𝘰𝘷𝘦𝘯𝘪𝘵 𝘥𝘪𝘯 𝘱𝘳𝘰𝘤𝘦𝘴𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘦𝘱𝘶𝘳𝘢𝘳𝘦 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘪𝘻𝘢𝘵 𝘭𝘢 𝘤𝘦𝘭𝘦 𝘮𝘢𝘪 𝘪𝘯𝘢𝘭𝘵𝘦 𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥𝘢𝘳𝘥𝘦”.

Conform estimărilor realizate de Compania de Apă „Someș”, Stația de epurare a apelor uzate Cluj-Napoca generează lunar o cantitate medie cumulată de 1.100 de tone de nămol. Cantitățile pot varia însă în funcție de nivelul precipitațiilor căzute în luna respectivă și în funcție de debitele de apă colectate de sistemul de canalizare din municipiul Cluj-Napoca.

Având în vedere caracterul estimativ al acestor cantități de nămol, raportul contractual dintre operatorul regional de apă și viitorul achizitor va fi unul bazat pe un acord-cadru, astfel încât contractele subsecvente încheiate ulterior să poată fi riguros cuantificate, în funcție de necesitățile punctuale. În acest sens, valoarea estimată a acordului-cadru este cuprinsă între 357.000 lei și 1.887.000 lei fără TVA, criteriul de atribuire a contractului fiind prețul cel mai scăzut. In schimbul acestor bani, operatorul privat care va câștiga licitația va colecta, transporta și aplica pe terenuri agricole nămolul rezultat în cadrul Stației de epurare Cluj-Napoca în urma tratării apei uzate menajere.

Nămolul rezultat în urma procesului tehnologic de epurare face parte din categoria deșeurilor nepericuloase, el putând fi aplicat pe terenuri agricole și acționând similar îngrășămintelor chimice, fără a avea însă dezavantajele acestora din urma. Experții consideră că nămolul provenit din tratarea apei uzate are un conținut bogat de substanță organică, fapt ce contribuie la regenerarea solului și îmbunătățește calitățile terenurilor agricole degradate.

 

Biroul de presă.

3 noiembrie 2021

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS