<
Actualitate

𝗢𝗯𝗶𝗰𝗲𝗶𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲, 𝘁𝗿𝗮𝗱𝗶𝘁𝗶𝗶𝗹𝗲 𝘀𝗶 𝗺𝗲𝘀𝘁𝗲𝘀𝘂𝗴𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝘀𝗮𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗹𝘂𝗷𝗲𝗻𝗲, 𝗰𝗲𝗿𝗰𝗲𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁𝗶𝗶 𝗖𝗝𝗖𝗣𝗖𝗧

Obiceiurile, tradițiile și meșteșugurile din satele clujene sunt cercetat și valorificate în această perioadă de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj. Echipa de specialiști din cadrul instituției desfășoară ample studii în teren, în majoritatea zonelor etnofolclorice ale județului, cu scopul de a scoate la lumină acest valoros patrimoniu și de a-l prezenta, în special, tinerei generații.

Miercuri, 8 septembrie 2021, a fost vizitat acasă, la Gherla, valorosul ceteraș Alexandru Bob-Siminic, cel care învață să cânte la vioară zeci de tineri din oraș. Cu această ocazie, managerul CJCPCT Cluj, doamna Adriana Irimieș, i-a înmânat o Diplomă de onoare, „în semn de aleasă prețuire și apreciere pentru munca neobosită în nobila activitate de promovare a muzicii tradiționale instrumentale, în țară și peste hotare”. Tot acum a fost realizat un interviu despre viața și activitatea acestui renumit instrumentist, interviu care va fi publicat în următorul număr al revistei „Brâul”, editată de instituția clujeană de cultură.

În aceeași zi, echipa s-a deplasat și-n localitatea Tioltiur. Aici au fost purtate discuții cu familiile Maria și Valer Mureșan, Ioan și Doinița Tăpăstău, dar cu domnul Alexadru Rus, primcorator la biserica din sat, de la care au fost culese informații despre jocul satului, ceterașii de altădată, dar și alte tradiții și obiceiuri din zonă. Tot aici au fost prezenți muzicanți din Fizeșu Gherlii, Gherla și Sântioana, Florin Măluțan la ceteră, Călin Botiș la contră și Izidor Rostaș la gurdună, care au interpretat jocuri tradiționale.

Joi, 16 septembrie, dar și marți, 21 septembrie a.c., în cadrul proiectului „Cărbunăritul în Munții Apuseni”, coordonat de consultantul artistic Consuela Bendea, echipa instituției, alături de doamna manager Adriana Irimieș, cu sprijinul referentului cultural Mariana Pleșa de la Primăria Măguri-Răcătău, s-a deplasat în localitatea Muntele Rece, la cărbunarul Iosif Bordea, care face cărbuni din tinerețe, ajutat de soția sa, Ileana. A învățat acest meșteșug de la tatăl său care s-a ocupat tot de cărbunărit, dar și de la bunicul. Întregul proces de producerii a cărbunilor a fost documentat, fotografiat și filmat, urmând a fi realizate articole de specialitate, dar și un film documentar etnografic.

Tot marți, 21 septembrie a.c., la Muntele Rece, echipa de cercetare s-a întâlnit cu ceterașul Valer Dodea, în vârstă de 82 de ani, care a cântat în tinerețe la toate nunțile din zonă. Și la această vârstă, badea Valer cântă la ceteră cu plăcere, interpretând mai multe jocuri tradiționale. O altă oprire s-a făcut la poetul popular Ioan Precup, dar și la acordeonistul Iuliu Bordea, care transmite dragostea pentru muzică și tradiții și fiului său, Dan Bordea.

Campania de cercetare va continua și-n următoarea perioadă, când specialiștii instituției se vor deplasa în alte sate clujene, pentru a descoperi alți iubitori și păstrători de tradiții și obiceiuri.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS