Prima zi a exercițiului național premieră în salvarea montană din România, care se desfășoară în această săptămână în Cheile Turzii a fost una foarte tehnică, datorită locației ”impuse”. Atelierele practice de salvare din vertical au fost mutate- din pricina ploii- în Peștera Ungurească de pe versantul drept al Cheilor Turzii, peșteră vestită pentru traseele de escaladă de mare dificultate tehnică.
Astfel, salvatorii montani din 9️⃣ județe care au sosit ieri dimineață în Cheile Turzii, coordonați de șase instructori din cadrul Școlii Naționale Salvamont a Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România au exersat și armonizat tehnicile de salvare a accidentaților din trasee cu grad ridicat de dificultate, din tavane și surplombe.
Astăzi și mâine se anunță o prognoză favorabilă în Cheile Turzii, astfel că va fi rândul marilor pereți a marilor verticale stâncoase din Cheile Turzii, precum și a traseului de via ferrata, să devină poligoanele de salvare ale participanților la exercițiul premieră pentru salvarea montană din România.
ℹ Amintim că, la inițiativa Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România organizează, în această săptămână, în Cheile Turzii, primul mare exercițiu național de salvare din mari pereți stâncoși.
Exercițiul, care a debutat marți, 13 iunie, este unul extrem de complex și reunește câteva zeci de salvatori montani experimentați din nouă județe – Cluj, Alba, Mureș, Sibiu, Satu Mare, Harghita, Mehedinți, Prahova și Caraș Severin. Salvatorii lucrează în echipe, fiecare coordonată de către un instructor al Școlii Naționale Salvamont din cadrul Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.
Atelierele vor fi locate miercuri și joi în verticalele celor mai mari și dificili pereți din Cheile Turzii, unii cu înălțimi de peste 200 de metri: ☑️Peretele Uriaș, ☑️Colțul Crăpat, ☑️Colțul Rotunjit, ☑️Turnul Ascuțit sau ☑️Creasta Sanșil. O atenție deosebită va fi acordată tehnicilor de salvare din traseul de Via Ferrata.