<
Actualitate

𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢ț𝐢a 𝐝𝐞 𝐩𝐢𝐜𝐭𝐮𝐫ă 𝐚 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐞𝐢 𝐍𝐀𝐆𝐘 𝐀𝐧𝐧𝐚, 𝐥𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭ă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, invită publicul interesat la expoziția de pictură a artistei NAGY Anna.

Aceasta va putea fi vizitată în perioada 13 noiembrie – 5 decembrie 2021, de miercuri până duminică, în intervalul🕙 orar 10–17, cu respectarea normelor de protecție împotriva coronavirusului.
Deschiderea oficială va avea loc în data de 12 noiembrie a.c., de la ora 17.00, în prezența Annei NAGY și a curatorului, dr. BORDÁS Beáta, istoric de artă.


Temele picturale preferate ale artistei sunt portretele și compozițiile cu figuri, care prevalează și în această expoziție. Expoziția retrospectivă etalează nouă tablouri aflate în colecția Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, datate în anii 1960-1980, și o serie de alte lucrări din colecția personală a pictoriței, efectuate în diferite perioade ale vieții.

* * *

➡️NAGY Anna (n. 1943, Cluj) este pictor, grafician și poet. A urmat cursurile de pictură ale Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj (1960–1966) sub conducerea maeștrilor KÁDÁR Tibor și Petru FEIER și a studiat fresca în clasa tatălui său, ABODI NAGY Béla.
➡️A debutat în 1966 în cadrul expoziției regionale de artă plastică din Cluj, iar apoi a participat anual la manifestările de acest tip până în anul 1988. A fost prezentă la expoziții de grup organizate la Cluj, București, Turda, Constanța, Tulcea etc. A participat la mai multe expoziţii de stat şi Bienale la Bucureşti și la expozițiile internaționale de artă plastică din Berlin și Moscova (1974). A deschis o expoziție personală la Cluj (Galeria UAP) în 1974. Între anii 1976–1988 a fost membră UAP Filiala Cluj. În anul 1984 a primit premiul I la pictură în cadrul Expoziţiei de Stat din Bucureşti cu compoziţia „Vara”.


➡️A predat desen, pictură, istoria artei la Institutul Pedagogic (1966–1968) și în mai multe licee maghiare din Cluj-Napoca (1968–1988). În 1988, împreună cu soțul său, pictorul Andonis PAPADOPOULOS și fiica sa, s-a stabilit în Atena, continuându-și acolo cariera artistică și organizând expoziții personale în capitala Greciei (1990, 1992, 1993, 1996). Din 2009 trăiește cu familia la Budapesta.
➡️În anul 2018 a participat la expoziţia colectivă cu titlul „Vlahuţă 63 – Atelierele artiștilor clujeni” organizată de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, iar în anul 2019 la expoziţia Galeriei Quadro, Cluj-Napoca.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS