Președintele Consiliului Județean, domnul Alin Tișe, a semnat autorizația de construire pentru edificarea a două noi instalații de deshidratare a nămolului rezultat din tratarea apei uzate menajere. Cele două noi investiții vor fi realizate în cadrul stațiilor de epurare a apelor uzate (S.E.A.U.) Cluj-Napoca și Gherla.
Valoarea totală cumulată a lucrărilor de construire este de 4.661.000 lei, finanțarea fiind asigurată prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 – „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județele Cluj și Sălaj”.
𝐀𝐥𝐢𝐧 𝐓𝐢ș𝐞, 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐥𝐮𝐣: „𝐼𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑐𝑒𝑠𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑒𝑝𝑢𝑟𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑎𝑝𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑢𝑧𝑎𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎, 𝑐𝑎 𝑟𝑒𝑧𝑖𝑑𝑢𝑢𝑟𝑖, 𝑐𝑎𝑛𝑡𝑖𝑡𝑎𝑡𝑖 𝑖𝑛𝑠𝑒𝑚𝑛𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑛𝑎𝑚𝑜𝑙𝑢𝑟𝑖. 𝑃𝑟𝑖𝑛 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑚𝑒𝑑𝑖𝑢𝑙 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡𝑎𝑟𝑖 𝑒𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑛𝑒, 𝑖𝑛 𝑣𝑎𝑙𝑜𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑐𝑐𝑎. 𝑢𝑛 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑜𝑛 𝑑𝑒 𝑒𝑢𝑟𝑜, 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑛𝑎𝑚𝑜𝑙𝑢𝑟𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑣𝑎𝑙𝑜𝑟𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑡𝑒, 𝑎𝑡𝑎𝑡 𝑒𝑛𝑒𝑟𝑔𝑒𝑡𝑖𝑐 𝑐𝑎𝑡 𝑠𝑖 𝑒𝑐𝑜𝑛𝑜𝑚𝑖𝑐, 𝑐𝑢 𝑖𝑚𝑝𝑎𝑐𝑡 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡 𝑎𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑖𝑛𝑐𝑜𝑛𝑗𝑢𝑟𝑎𝑡𝑜𝑟. 𝐿𝑢𝑐𝑟𝑎𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑙𝑎 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑜𝑢𝑎 𝑠𝑡𝑎𝑡𝑖𝑖 𝑣𝑜𝑟 𝑓𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡𝑒 𝑖𝑛 𝑐𝑢𝑟𝑠𝑢𝑙 𝑎𝑛𝑢𝑙𝑢𝑖 2023”.
➡️În ceea ce privește S.E.A.U. Cluj-Napoca, stația actuală destinată deshidratării nămolului va fi extinsă cu noi facilități destinate îmbunătățirii proceselor tehnologice de uscare și valorificare energetică a acestuia. Astfel, în viitoarea hală ce va fi construită va fi montată o instalație specială de recuperare a căldurii rezultate în urma tratării nămolului pe linia de uscare. În acest fel, biogazul captat va fi transformat în energie electrică, cantitatea estimată fiind de cca. 400kW/h, la o capacitate maximă de 100 tone nămol procesat zilnic. Această energie va fi folosită la funcționarea S.E.A.U. Cluj-Napoca, fapt care va duce la scăderea considerabilă a valorii cheltuielilor cu electricitatea.
La rândul ei, Stația de Epurare Gherla va beneficia de o investiție finanțată din bani europeni prin care va crește gradul de deshidratare a nămolului, prin extinderea actualei linii de tratare. Nămolul astfel deshidratat până la un procent de minim 25% va fi transportat la S.E.A.U. Cluj-Napoca în vederea uscării și valorificării energetice.
Nămolul rezultat în urma acestor intervenții tehnologice și a cărui compoziție chimică prezintă similarități cu gunoiul de grajd poate fi valorificat cu succes în agricultură, în locul îngrășămintelor chimice. 👩🔬 Experții consideră că nămolul provenit din tratarea apei uzate are un conținut bogat de substanță organică, fapt ce contribuie la regenerarea solului și îmbunătățește calitățile terenurilor agricole degradate.